Η ασπαρτάμη μέχρι το 1981 δεν είχε εγκριθεί για τις ξηρές τροφές. Για πάνω από οκτώ χρόνια η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων & Ποτών των Η.Π.Α) αρνιόταν να την εγκρίνει, εξ αιτίας των παρενεργειών και των εγκεφαλικών όγκων που δημιουργούσε στα πειραματόζωα. Η FDA εξακολουθούσε να αρνείται την έγκριση, μέχρι την προεδρία του Ρ. Ρήγκαν, ο οποίος απέλυσε τον Επίτροπο που αρνιόταν την θετική γνωμάτευση, και έβαλε στη θέση του τον Dr. Arthur Hull Hayes. Ακόμα και τότε αρνήθηκε η Επιτροπή Έρευνας να δώσει τη συγκατάθεσή της, αλλά ο Dr. Hayes ΠΑΡΕΚΑΜΨΕ την ίδια του την Επιτροπή.
Μακροχρόνια Βλάβη.
Η ασπαρτάμη φαίνεται να δημιουργεί μια αργή, σιωπηρή βλάβη σε όσους έχουν την ατυχία να μην έχουν άμεσες παρενέργειες, ώστε να την αποφεύγουν. Μπορεί να πάρει ένα χρόνο, 10 ή 40 χρόνια, αλλά φαίνεται να ευθύνεται για ορισμένες αναστρέψιμες και μη αναστρέψιμες συνέπειες στην υγεία, με τη μακροχρόνια χρήση.
ΜΕΘΑΝΟΛΗ (10% της ΑΣΠΑΡΤΑΜΗΣ).
Η Μεθανόλη/ξυλο-αλκοόλη είναι ένα θανατηφόρο δηλητήριο. Έκανε πολλούς αλκοολικούς να καταλήξουν τυφλοί ή νεκροί. Η μεθανόλη απελευθερώνεται σταδιακά στο λεπτό έντερο, όταν το μεθυλικό σύμπλεγμα της ασπαρτάμης συναντά το ένζυμο χυμοτρυψίνη.
Η απορρόφηση της μεθανόλης στο σώμα επιταχύνεται σημαντικά, όταν λαμβάνεται αδέσμευτη μεθανόλη. Η αδέσμευτη μεθανόλη δημιουργείται από την ασπαρτάμη, όταν θερμανθεί πάνω από τους 30ο Κελσίου. Όταν δηλαδή ένα προϊόν με ασπαρτάμη δεν αποθηκεύεται σωστά ή θερμαίνεται (π.χ. στις καραμέλες χωρίς ζάχαρη).
Η μεθανόλη διασπάται σε μυρμηκικό οξύ και φορμαλδεΰδη στο σώμα. Η φορμαλδεΰδη είναι μια επικίνδυνη νευροτοξίνη. Μια αποτίμηση της EPA για την μεθανόλη, αναφέρει ότι «Θεωρείται ένα συσσωρευτικό δηλητήριο, λόγω του χαμηλού ποσοστού απέκκρισης, εφόσον απορροφηθεί. Στο σώμα η μεθανόλη οξειδώνεται σε φορμαλδεΰδη και μυρμηκικό οξύ. Και οι δύο αυτοί μεταβολίτες είναι τοξικοί». Το προτεινόμενο όριο κατανάλωσης είναι 7.8 mg/μέρα. Ένα λίτρο αναψυκτικό με ασπαρτάμη περιέχει περίπου 56 mg μεθανόλης. Όσοι καταναλώνουν πολλά προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη, λαμβάνουν ως και 250 mg μεθανόλης καθημερινά, ή 32 φορές πάνω από το όριο της ΕΡΑ.
Τα πιο γνωστά αποτελέσματα δηλητηρίασης από μεθανόλη είναι τα προβλήματα όρασης. Η φορμαλδεΰδη, γνωστός παράγων καρκινογένεσης, προκαλεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή, επεμβαίνει στο DNA και προκαλεί γενετικά ελαττώματα. Λόγω της έλλειψης κάποιων βασικών ενζύμων, οι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι από τα ζώα στις τοξικές επενέργειες της μεθανόλης. Οπότε οι δοκιμές της ασπαρτάμης ή της μεθανόλης σε ζώα, δεν αντανακλούν με ακρίβεια τον κίνδυνο για τους ανθρώπους.
Έχει επισημανθεί ότι οι φρουτοχυμοί περιέχουν μικρές ποσότητες μεθανόλης. Η μεθανόλη όμως στα φυσικά προϊόντα, ποτέ δεν εμφανίζεται μόνη. Πάντα υπάρχει και αιθανόλη, η όποια είναι το αντίδοτο στην τοξικότητα της μεθανόλης. Στον πρώτο πόλεμο στο Ιράκ, είχαν «φορτώσει» τους στρατιώτες με μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών με ασπαρτάμη, τα οποία είχαν θερμανθεί πάνω από τους 30 βαθμούς, λόγω του ήλιου στη Σαουδική Αραβία. Πολλοί επέστρεψαν σπίτι με πολυάριθμες παθήσεις, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε όσους έχουν δηλητηριαστεί από φορμαλδεΰδη.
Σε μια νομοθετική πράξη του 1993, που μπορεί μόνο να περιγραφεί σαν «εξωφρενική» η υπηρεσία FDA ενέκρινε την ασπαρτάμη σαν συστατικό σε πολυάριθμες τροφές, οι οποίες πάντα θα θερμαίνονται πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα χειρότερα, στις 27 Ιουνίου 1996, η FDA απέσυρε όλους τους περιορισμούς της ασπαρτάμης, επιτρέποντας τη χρήση της στα πάντα, συμπεριλαμβανομένων και όλων των θερμαινόμενων και ψημένων προϊόντων.
Το πρόβλημα είναι ότι τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θύματα δεν έχουν ιδέα ότι η αιτία πολλών προβλημάτων τους μπορεί να είναι η ασπαρτάμη. Πολλές παρενέργειες της ασπαρτάμης είναι πολύ σοβαρές. Μπορεί να ευθύνεται για πλήθος παθήσεων, από στομαχικές διαταραχές και διάρροια, ως καρκίνο του εγκεφάλου και εμβολή.
Πού εστιάζεται το πρόβλημα;
Η μεθανόλη απελευθερώνεται στο λεπτό έντερο, όταν το μεθυλικό σύμπλεγμα της ασπαρτάμης συναντά το ένζυμο χυμοτρυψίνη (Stegink 1984, σελίδα 143). Η αδέσμευτη μεθανόλη αρχίζει να σχηματίζεται στα υγρά που περιέχουν ασπαρτάμη, σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου, όπως και μέσα στο ανθρώπινο σώμα (που έχει θερμοκρασία 36Ο). Τότε η μεθανόλη μετατρέπεται σε φορμαλδεΰδη. Η φορμαλδεΰδη μετατρέπεται σε μυρμηκικό οξύ, που είναι το δηλητήριο των μυρμηγκιών. Το τοξικό μυρμηκικό οξύ χρησιμοποιείται για την αφαίρεση επιχρισμάτων ουρεθάνης και εποξικών. Φανταστείτε τι κάνει στους ιστούς του σώματός σας!
Η φαινυαλανίνη και το ασπαρτικό οξύ, το 90% της ασπαρτάμης, είναι αμινοξέα που κανονικά χρησιμοποιούνται στη σύνθεση του πρωτοπλάσματος, όταν λαμβάνονται από την τροφή που τρώμε. Όταν όμως δεν συνοδεύονται από άλλα αμινοξέα (υπάρχουν 20), τότε είναι νευροτοξικά. Γι αυτό υπάρχει μια προειδοποίηση για τη Φαινυλκετονουρία στα διάφορα προϊόντα ασπαρτάμης. Το 2% του πληθυσμού πάσχει από υπερβολική ευαισθησία στη χημική αυτή ουσία. Όμως σας πιάνει κι εσάς που δεν έχετε αυτή την ευαισθησία, ευνοώντας εγκεφαλικές διαταραχές και γενετικές ανωμαλίες! Τελικά η φαινυαλανίνη διασπάται σε DKP, που είναι παράγων όγκου του εγκεφάλου.
Με άλλα λόγια, η ασπαρτάμη μετατρέπεται σε επικίνδυνα υποπροϊόντα, τα οποία δεν έχουν φυσικά αντίμετρα. Το άδειο στομάχι του διαιτόμενου, επιταχύνει αυτές τις μετατροπές και ενισχύει τη ζημιά. Συστατικά της ασπαρτάμης περνούν απ’ ευθείας στον εγκέφαλο, κάτι που προκαλεί πονοκεφάλους, σύγχυση, εμβολές και κακή ισορροπία. Εργαστηριακά ποντίκια και άλλα πειραματόζωα πέθαναν από όγκους στον εγκέφαλο.
Παρά τους ισχυρισμούς της Monsanto και των συμμάχων της:
1. Η μεθανόλη από την αλκοόλη και τους χυμούς φρούτων, δεν μετατρέπεται σε φορμαλδεΰδη, σε σημαντικό βαθμό. Ισχυρές μαρτυρίες επιβεβαιώνουν το γεγονός αυτό για τα αλκοολούχα ροφήματα και τους χυμούς.
2. Η φορμαλδεΰδη που προέρχεται από τη μεθανόλη, είναι πολύ τοξική ακόμα και σε πολύ μικρές δόσεις, όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες.
3. Η ασπαρτάμη προκαλεί χρόνια ζημία τοξίνωσης, εξ αιτίας της μεθανόλης, της φορμαλδεΰδης και άλλων παρα-προϊόντων, παρά τα όσα αντίθετα υποστηρίζονται από λίγα βιομηχανικά υποστηριζόμενα πειράματα. Εκεί δοκιμάζουν ουσία που διαφέρει χημικά και αφομοιώνεται διαφορετικά από το προϊόν που διατίθεται στο ευρύ κοινό. Το «περίεργο» είναι ότι σχεδόν όλες οι ανεξάρτητες μελέτες, δείχνουν πως η ασπαρτάμη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας.
4. Ένα κοινό τέχνασμα της Monsanto είναι ο ισχυρισμός πως η ασπαρτάμη είναι «ασφαλής», όμως ορισμένα ξεχωριστά άτομα μπορεί να παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτή φυσικά είναι μια τυπική ανοησία της Monsanto. Οι ίδιες τους οι έρευνες δείχνουν ότι δεν προκαλεί μόνον αλλεργικές αντιδράσεις. Έτσι προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν και να αποκρύψουν τις τεράστιες σε αριθμό τοξικές αντιδράσεις και βλάβες που βιώνουν οι άνθρωποι από τη μακροχρόνια χρήση της ασπαρτάμης.
Συμπεράσματα:
1. Η ποσότητα της μεθανόλης που απορροφάται από την ασπαρτάμη είναι άνευ προηγουμένου στην ανθρώπινη ιστορία. Η μεθανόλη που απορροφάται από τους χυμούς φρούτων, δεν πλησιάζει καν αυτή της ασπαρτάμης και πιθανότατα δεν αφομοιώνεται, ή δεν μετατρέπεται στους τοξικούς μεταβολίτες της σε σημαντικές ποσότητες, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα.
2. Η έλλειψη εργαστηριακά εντοπισμένων αλλαγών στα επίπεδα μυρμηκικού οξέως και φορμαλδεΰδης στο πλάσμα, δεν αποκλείει τη ζημιά που προκαλούν αυτοί οι τοξικοί μεταβολίτες. Συχνά δεν φαίνονται εργαστηριακά οι αλλαγές από μικρή έκθεση στη μεθανόλη.
3. Τα προϊόντα με ασπαρτάμη, συχνά παρέχουν ελάχιστα ως καθόλου θρεπτικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη χρόνια δηλητηρίαση μεθανόλης. Άτομα που λαμβάνουν προϊόντα με ασπαρτάμη, συνήθως κάνουν δίαιτα και πιθανόν να στερούνται θρεπτικά στοιχεία, σε σχέση με όσους βρίσκουν χρόνο για φρέσκους χυμούς.
4. Άτομα με συγκεκριμένα θέματα υγείας ή που παίρνουν ορισμένα φάρμακα, μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε χρόνια δηλητηρίαση μεθανόλης.
5. Οι χρόνιες παθήσεις και οι παρενέργειες από την αργή δηλητηρίαση, συνήθως κτίζονται σιωπηρά σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλές χρόνιες παθήσεις που μοιάζουν να εμφανίζονται ξαφνικά, στην πραγματικότητα στήνονταν στο σώμα για πολλά χρόνια.
6. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι πολλά άτομα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε μικρές ποσότητες φορμαλδεΰδης στο περιβάλλον. Η έκθεση σε φορμαλδεΰδη και η πρόσληψη μεθανόλης (που μετατρέπεται σε φορμαλδεΰδη) από την ασπαρτάμη, φαίνεται να έχει συσσωρευτική επιβλαβή επίδραση.
7. Το μυρμηκικό οξύ έχει δείξει ότι συσσωρεύεται σιγά-σιγά σε διάφορα σημεία του σώματος. Επίσης φαίνεται να εμποδίζει τον κανονικό μεταβολισμό του οξυγόνου.
8. Όλο και περισσότεροι βιώνουν χρόνια προβλήματα υγείας, παρόμοια με τη χρόνια δηλητηρίαση από μεθανόλη, όταν παίρνουν προϊόντα με ασπαρτάμη, για μεγάλο διάστημα. Περιλαμβάνονται και βλάβες στα μάτια, όπως παρατηρείται και από τη δηλητηρίαση μεθανόλης.
Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα με ασπαρτάμη και έχετε προβλήματα σωματικά, διανοητικά ή όρασης, κάντε το 60ήμερο τεστ αποχής από ασπαρτάμη. Εάν μετά δυο μήνες χωρίς ασπαρτάμη, τα προβλήματά σας είτε έχουν φύγει, ή έχουν μειωθεί σημαντικά, τότε παρακαλώ συμμετέχετε στην προσπάθεια να φύγει αυτή η νευροτοξίνη από την αγορά. Στείλτε γραπτή διαμαρτυρία στον Οργανισμό Τροφίμων Ποτών. Γράψτε στους πολιτικούς σας. Επιστρέψτε τα προϊόντα με ασπαρτάμη εκεί που τα αγοράσατε, απαιτώντας τα χρήματά σας πίσω. Πείτε το σε φίλους και γνωστούς… αν κόψουν την ασπαρτάμη και δουν όφελος, ας αντιδράσουν κι αυτοί με τη σειρά τους κατά τον ίδιο τρόπο.
Η ασπαρτάμη είναι ένα «εγκεκριμένο γλυκαντικό», εξ αιτίας κάποιων άπληστων και ανέντιμων ατόμων, που βάζουν τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή και ευεξία.
Μόνο ένα ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΟ και ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ κοινό θα επηρεάσει την ανακατάταξη αυτής, από «πρόσθετο τροφής» σε ΤΟΞΙΚΟ ΧΗΜΙΚΟ και την απόσυρσή της από την τροφική αλυσίδα.
ΠΗΓΗ
http://www.alopsis.gr