Ο καλός μας ο καιρός

Γιορτάζουν (γνωστές γιορτές)

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

"Αντάρτικο" για το ηλεκτρονικό τσιγάρο\





"Αντάρτικο" για το ηλεκτρονικό τσιγάρο




Θύελλα αντιδράσεων για το ενδεχόμενο απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η εισήγηση του ΕΟΦ και η "περίεργη" συγκυρία









Δημοσιεύτηκε: Δεκέμβριος 09 2011 15:56 Ενημερώθηκε: Δεκέμβριος 09 2011 19:11




Χιλιάδες χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου αντιδρούν έντονα στην πιθανότητα να απαγορευθεί, κάτι που προανήγγειλε την Πέμπτη ο γγ του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος.




Προηγήθηκε εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ότι στις συγκεκριμένες συσκευές, περιέχονται χημικά σκευάσματα με νικοτίνη που θεωρούνται φάρμακο.




Επίσης, το υπουργείο Υγείας αναμένεται εκτός από την απαγόρευση πώλησης και στην απαγόρευση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αφού θεωρεί ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημόσια Υγεία.




Συγκεκριμένα για λειτουργία του ηλεκτρονικού τσιγάρου εντός καταστήματος το πρόστιμο μπορεί να ξεκινάει από 50 ευρώ και να φθάνει ακόμη και τα 500. Για τους καταστηματάρχες το χαράτσι μπορεί να είναι από 1000 ευρώ και να καταλήγει ακόμη και στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.




Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές, καθώς πολλοί πολίτες κατάφεραν να κόψουν ή να ελαττώσουν το κάπνισμα, με τη βοήθεια τέτοιων συσκευών και αδυνατούν να καταλάβουν γιατί το υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε απαγόρευση και παράλληλα να αυξήσει τις τιμές στα κανονικά τσιγάρα.




Η απάντηση του ΕΟΦ και η ανησυχία του ΠΟΥ




Το θέμα προέκυψε όταν υποβλήθηκε ερώτηση στον ΕΟΦ και το Γενικό Χημείο του Κράτος, για τον έλεγχο προϊόντων που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη.




Δόθηκε η συγκεκριμένη απάντηση: "Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη υπάγονται στα φαρμακευτικά προϊόντα (τα προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ είναι εκείνα τα οποία αναφέρονται στο νόμο 1316).




Η διάθεσή τους στην αγορά προϋποθέτει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ:




α) στην κατηγορία αυτή υπάγεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο περιέχει νικοτίνη. Ωστόσο μέχρι σήμερα ο ΕΟΦ δεν έχει χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας σε ανάλογο προϊόν για την ελληνική αγορά.




β) προϊόντα τα οποία παρουσιάζονται ως ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν περιέχουν νικοτίνη θα πρέπει να εξεταστούν από άλλους αρμόδιους φορείς, όπως το υπουργείο Ανάπτυξης".




Ο ΕΟΦ, ήδη από τις 25/7/2008, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης της διακίνησης όλων των προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη και πωλούνται μαζί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.




















Επιπλέον, προέβη σε κατάσχεση και καταστροφή ποσοτήτων προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου με χρήση νικοτίνης τα οποία βρέθηκαν στην αγορά, ενώ επέβαλε και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στο γεγονός ότι δεν έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια των προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου με χρήση νικοτίνης.




Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει να μη γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλές ή ότι πράγματι βοηθάει τους χρήστες να κόψουν το κάπνισμα.








Μισό λεπτό να υπολογίσω. Α, ναι: 6 τσιγάρα σε 25 ημέρες. Αυτή είναι η απάντησή μου στο χαρτί Α4 που (μου) κόλλησαν στο καπνιστήριο με τίτλο "Απαγορεύεται το άτμισμα" οι αγανακτισμένοι καπνιστές. Αγανακτισμένοι, γιατί όπως κι εγώ πριν από κάνα μήνα, αδυνατούσα να δεχθώ ότι μπορείς να κόψεις (ή να μειώσεις τέλος πάντων) το κάπνισμα με ένα USB Stick που αντί για ΜΒ κουβαλάει πάνω του υγρή νικοτίνη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Δεν είχα πάρει απόφαση να κόψω το κάπνισμα (δεν ξέρω καν αν την έχω πάρει, ακόμη και τώρα που γράφω), αλλά είχα κολλήσει με το ενδεχόμενο να το καταφέρω μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Όντας ο πιο αναβλητικός άνθρωπος πιθανότατα στην νοτιανατολική Αττική και να έλεγα "αύριο θα κόψω το τσιγάρο", πριν το 2021 δύσκολα θα το έκανα. Παραδόξως, στο "λέω να δοκιμάσω το ηλεκτρονικό τσιγάρο" ήμουν αρκετά αποφασιστικός και άμεσος. Πήγα στην Καισαριανή και το κατάστημα Ovale (δεν κάνω διαφήμιση, αλλά γιατί να μη γράψω ένα όνομα που δεν ξέρω ούτε πως προφέρεται και αποφεύγω να το ξεστομίζω για να μην το πω λάθος και γινω - κι άλλο- ρόμπα στους καπνιστές φίλους μου;), έδωσα κάπου στα 75 ευρώ και πήγα στο γραφείο.


Το πιο βασικό από όλα σε όποιον θέλει να δοκιμάσει τον εαυτό του και το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το κάνει στα δύσκολα. Όπως εγώ (σόρι για το δήθεν του ύφους, αλλά δεν έχω κάνει πολλά καλά τα τελευταία χρόνια για τον οργανισμό μου). Να το κάνει με το καλημέρα και τον πρώτο καφέ (το έκανα και δεν ήταν τίποτα. Να το κάνει μετά το φαγητό (το έκανα και λίγο με τσίγκλισε -δεν τύλιξε ο καπνός τα τελευταία ίχνη μπουκιάς και γεύσης από το κρέας). Να το κάνεις μετά το σεξ (το έκανα και αισθάνθηκα αστείος, αλλά πρέπει να κάνεις θυσίες για την υγεία σου). Να το κάνεις όταν έχεις νεύρα και άγχος στη δουλειά. Αυτό ήταν το χειρότερο. Αλλά το έκανα. Και το κυριότερο; Το κάνω ακόμη.


Είκοσι πέντε ημέρες μετά, έχω κάνει όντως 6 μόνο κανονικά τσιγάρα και μάλιστα δεν μου άρεσαν κιόλας (άντε, ένα μου άρεσε). Είναι εντυπωσιακό και τρομακτικό μαζί το πόσο γρήγορα ο οργανισμός του ανθρώπου προσπαθεί να αποβάλλει αυτή την κακή συνήθεια που είναι το τσιγάρο. Τις πρώτες μέρες παλεύουν τα εσώψυχά σου (στην κυριολεξία νιώθεις μια αναταραχή στο στομάχι, μια ένταση) για μια τζούρα νικοτίνης, για μια φλόγα αναπτήρα και το πρώτο άναμμα. Στη συνέχεια, όταν κερδίσεις τα πρώτα ματς, μπορείς να πατήσεις καλύτερα στο γήπεδο. Και μετά τις 10 μέρες να μη σε νοιάζει και τόσο.


Προσωπικά τα τσιγάρα που έκανα ήταν συγκεκριμένων συνθηκών, όπως πάνω από ένα τραπέζι πόκερ (πώς να μην κάνεις αν βλέπεις συνέχεια 7-2 στο χέρι σου ή παίζεις με ασόρηγο σε ένα μεγάλο pot;). Και ένα από τα τελευταία ήταν, χθες και σήμερα το πρωί, δύο συνεχόμενα. Γιατί έχω χάσει το ηλεκτρονικό και δεν ξέρω τι να βάλω στο στόμα μου (μην πει κανείς καμιά γελοιότητα, ένα επίπεδο να το κρατήσουμε), παρότι δεν με πολυνοιάζει πια το ότι δεν έχω πολλή νικοτίνη στο αίμα μου.


Όμως και τα δύο αυτά τσιγάρα με ενόχλησαν. Με χάλασαν. Προτιμώ το Ovale μου (ο...βάλε παναγία μου το χεράκι σου;), προτιμώ τον ατμό τύπου ναργιλέ με τη γεύση καπνού ή τριών καπνών μαζί (σαν να παίρνεις πατατάκια με ελιά και μεσογειακή ντομάτα). Αλλά, το περίεργο είναι πως ακόμη δεν έχω απαντήσει ούτε σε άλλους, ούτε πολύ περισσότερο αν έχω κόψει το κάπνισμα, ούτε αν θα συνεχίσω για πολύ ακόμη το άτμισμα. Άλλος μου λέει να το πάρω απλά απόφαση και να το κόψω (το κάπνισμα), άλλος να σταματήσω να φορτίζω το USB Stick (το οποίο όμως, σόρι, αλλά μου έχει σώσει και περίπου 100 ευρώ το μήνα) κι άλλος να κάνω στριφτά.


Δεν πάμε να κάνουμε ένα τσιγάρο να το συζητήσουμε;




Απαγορευμένο το ηλεκτρονικό τσιγάρο


Επιβλαβείς ουσίες εμπεριέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σύμφωνα με τον ΕΟΦ. Με πρόστιμα κινδυνεύουν καταστήματα που το πωλούν. Αναμένεται νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές των πακέτων











Στέλιος ΜπαμιατζήςΔημοσιεύτηκε: Δεκέμβριος 08 2011 19:41 Ενημερώθηκε: Δεκέμβριος 08 2011 19:51




Και τι ηλεκτρονικό τσιγάρο μπαίνει στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του αρμόδιου υπουργείου Υγείας, καθώς, όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή του ΕΟΦ, το συγκεκριμένο προϊόν εμπεριέχει επιβλαβείς ουσίες για τον οργανισμό.




Έτσι, αναμένεται να ξεκινήσουν από το υπουργείο σύντομα έλεγχοι για τους τρόπους πώλησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ όσο αφορά στους καταστηματάρχες οι οποίοι και το πωλούν στα μαγαζιά τους, αυτοί πλέον κινδυνεύουν με βαριά χρηματικά πρόστιμα.


Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, η απαγόρευση προκύπτει έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για αύξηση κατά 20% στην τιμή των τσιγάρων, που θα αφορά και την πώληση των στριφτών τσιγάρων, των οποίων η κατανάλωση έχει αυξηθεί καθώς είναι φθηνότερα.


Επίσης, το υπουργείο Υγείας προχωρά και στην απαγόρευση της χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αφού θεωρεί ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημόσια Υγεία.


Έρχεται νέα αύξηση στην τιμή


Η τιμή των προϊόντων καπνού είναι ένα αποφασιστικό εργαλείο στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, είπε ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, προσθέτοντας ότι η βελτίωση που υπάρχει έως σήμερα από την εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική, γι' αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε και οικονομικά μέτρα.


Η αύξηση της τιμής ελαττώνει την κατανάλωση, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, είπε ο κ. Κυριόπουλος, εκτιμώντας ότι μια αύξηση της τάξης των 2 ευρώ στην τιμή του πακέτου, θα είχε ως αποτέλεσμα 460.000 λιγότερους καπνιστές, 150.000 λιγότερους νέους που θα ξεκινούσαν το κάπνισμα, και 440 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα. Διακόσια δισ. ευρώ είναι το κόστος του καπνίσματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.


Τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση μέσα στην κρίση δίνει στον εαυτό του ένας καπνιστής που κόβει το τσιγάρο, τόνισε ο κ Μπεχράκης, καθώς χρειάζεται περίπου 80 με 90 ευρώ το μήνα για την αγορά τους, δηλαδή ένα μηνιάτικο περίπου το χρόνο.


Θέμα παιδείας η μείωση των καπνιστών


Πρέπει να βάλουμε φραγμό στην εφηβική ηλικία για να σταματήσει να καπνίζει, είπε ο κ. Μπεχράκης, δίνοντας και το στίγμα του 2ου πανελληνίου συνεδρίου για τον έλεγχο του καπνίσματος που ξεκίνησε σήμερα, με θέμα "Παιδεία, για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα".


"Τοποθετούμε την παιδεία σε κεντρικό σημείο, σε κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος", είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι πενήντα χιλιάδες Ελληνόπουλα κάθε χρόνο "προσδένονται στη χρήση του 3ου σκληρού ναρκωτικού μετά από την ηρωίνη και την κοκαΐνη που είναι η νικοτίνη".


Δύο γενιές παιδιών αν εκπαιδεύσουμε να μην καπνίζουν, το κάπνισμα μπορεί να εκριζωθεί, υπογράμμισε ο κ. Μπεχράκης.


Ο στόχος είναι, είπε ο καθηγητής, το 2040 να έχουμε κάτω από 5% καπνίζοντες στην Ευρώπη και αυτό είναι υλοποιήσιμη στόχευση. Πρέπει και η Ελλάδα να προσδεθεί σ' αυτή τη διαδικασία και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως κοινωνία, προκειμένου να σώσουμε τα παιδιά μας από τη διαδικασία του καπνίσματος.


Θετικά στοιχεία τους τελευταίους μήνες


Κοινή εκτίμηση των ειδικών, πάντως, είναι ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκε μείωση του ποσοστού των συστηματικών καπνιστών κατά 4,1% και κατά 15% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων.


Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τις ηλικίες 18-24 ετών καθώς εκεί παρατηρείται μείωση που φτάνει μέχρι 8% στα πέντε τελευταία χρόνια.


Η προσέλευση των ανθρώπων στα ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος έχει αρχίσει να αυξάνει σημαντικά, αλλά σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο δεν μελετάται, προς το παρόν, η κάλυψη από τα ταμεία των φαρμάκων που χορηγούνται για τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ παράλληλα έχει μειωθεί και η ρύπανση στους κλειστούς δημόσιους χώρους, παρά τη μη πιστή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Νέα Πιστοποιητικά ΔΕΗ


Νέα Πιστοποιητικά ΔΕΗ

Από την 1 Νοεμβριου 2011 η ΝΕΑ Υπεύθυνη Δήλωση Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) θα είναι η μόνη δηλωση που θα δέχεται η ΔΕΗ.






Αναλαμβάνω την έκδοση της νέας Υπεύθυνης Δήλωσης Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη (ΥΔΕ).


Έχω τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για τον έλεγχο της ηλεκτρολογικής εγκατάσταση σας.


Έχω το πολυόργανο για τον ηλεκτρολογικό έλεγχο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.









Το πολυόργανο πιστοποίησης EUROTEST XA


To EurotestXA είναι η πέμπτη γενιά ελεγκτών ασφάλειας των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων με το μοναδικό στην αγορά Ελληνικό μενού χειρισμού (firmware) και Ελληνι

κό λογισμικό επικοινωνίας με Η/Υ (software). Επίσης το λογισμικό έχει τη δυνατότητα εκτύπωσης της αναφοράς ελέγχου στα Ελληνικά. Το EurotestXA διαθέτει το μοναδικό σύστημα εκτέλεσης προγραμματισμένης απο το χρήστη ρουτίνας μετρήσεων με πολλές έτοιμες ρουτίνες με βάση τις Ελληνικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.















Μετρήσεις:

Αντίσταση μόνωσης έως 1kV

Έλεγχος συνέχειας γείωσης PE

Αντίσταση γραμμής και βρόγχου με ενσωματομένο πίνακα αξιολόγησης ασφαλειών

Έλεγχος ρελέ RCD με κλείδωμα ενεργοποίησης

Διαδοχή φάσεων σε 3-φασικά συστήματα

Παρακολούθηση τάσης on-line

Αντίσταση γείωσης 2 και 3-αγωγών


Ειδική αντίστασης εδάφους ρ
Ανίχνευση καλωδιώσεων σε τοίχους
Έλεγχος φωτεινότητας με προαιρετικό αισθητήρα LUX













Οι μεγάλες αλλαγές θα πρέπει να σημειωθούν σε αυτο το σημείο


Όταν έρθω για τον έλεγχο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασής σας


Θα κάνω τους ακόλουθους έλεγχους:

Μετρήσεις με την βοήθεια του ειδικού οργάνου για τον έλεγχο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης
Δοκιμές
Οπτικός έλεγχος


Εάν ο ηλεκτρολογικός έλεγχος με οδηγήσει στη μη τήρηση του πρωτοκόλλου HD 384 ή ΚΕΗΕ τότε δεν θα προχωρήσω στη συμπλήρωση της Έκθεσης Παράδοσης Ηλεκτρικής Εγκατάστασης, στο μονογραμικό σχέδιο του ηλεκτρικού πίνακα, στο σχέδιο κάτοψης των ηλεκτρικών γραμμών και τέλος στην Υπεύθυνη Δήλωση Αδειούχου Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη. Θα σας συμπληρώσω και θα υπογράψω μόνο τη φόρμα του πρωτοκόλλου ελέγχου της ηλεκτρικής εγκατάστασης και θα σας την παραδώσω με τις ελλείψεις που έχει η εγκατάσταση σας.


Θα λάβετε γνώση και θα υπογράψετε στην φόρμα του πρωτοκόλλου ελέγχου της ηλεκτρικής εγκατάστασης!


Θα πληρωθώ για την εργασία μου για τον έλεγχο που σας έκανα.





Θα πρέπει να γίνουν οι αλλαγές ετσι ώστε η εγκατάσταση να είναι σύμφωνη με το πρότυπο HD 384 ή ΚΕΗΕ και μετά εφ' οσον ξανακάνω τον έλεγχο της εγκατάστασης και όλα είναι σύμφωνα με τα πρότυπα θα συμπληρώσω καινούργια φόρμα πρωτοκόλλου ελέγχου της ηλεκτρικής εγκατάστασης την οποία θα υπογράψετε πάλι και εσείς.


θα πληρωθώ για τις αλλαγές που θα κάνω στην εγκατάσταση σας.


Μετά θα προχωρήσω και στην συμπλήρωση και των υπόλοιπων φορμών από τις οποίες αποτελείται η ΝΕΑ ΥΔΕ


Όχι μόνο εγώ ως ηλεκτρολόγος, αλλά και ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υπογράφει στο Πρωτόκολλο ελέγχου της ηλεκτρικής εγκατάστασης και στην Έκθεση παράδοσης της ηλεκτρικής εγκατάστασης.






Η ΝΕΑ ΥΔΕ θα αποτελείται από:
Υπεύθυνη Δήλωση Αδειούχου Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη
Έκθεση Παράδοσης Ηλεκτρικής Εγκατάστασης
Πρωτόκολλο Ελέγχου Ηλεκτρικής Εγκατάστασης κατά ΕΛΟΤ HD 384
Πρωτόκολλο Ελέγχου Ηλεκτρικής Εγκατάστασης κατά ΚΕΗΕ (εάν είναι παλιά εγκατάσταση πρίν τον Μαρτιο του 2006 ή εάν σε μια εγκατάσταση συνυπάρχουν και τα δυο πρότυπα)
Σχέδιο μονογραμμικό του ηλεκτρικού πίνακα της εγκατάστασης
Κάτοψη με την όδευση των ηλεκτρικών γραμμών της εγκατάστασης και της θέσης των διακοπτών, φωτιστικών, πριζών, φωτιστικών ασφαλείας, κινητήρων, πινάκων... επίσης και θερμοστατών.


Η ΝΕΑ ΥΔΕ θα δίδετε για τον αρχικό έλεγχο της ηλεκτρικής εγκατάστασης σε:
Νέες παροχές


και για τον Επανέλεγχο της ηλεκτρικής εγκατάστασης σε:
Κατοίκιες (Αλλαγή ονόματος λογαριασμού) πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε 14 χρόνια
Κλειστοί επαγγελματικοί χώροι που δεν έχουν εύλεκτα υλικά πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε 7 χρόνια
Κλειστοί επαγγελματικοί χώροι με εύλεκτα υλικά πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια
Χώροι ψυχαγωγίας και συνάθροισης κοινού πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε 1 χρόνο
Επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ύπαιθρο (μαρίνες, πισίνες, κάμπινγκ) πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον κάθε ένα χρόνο και σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης τους, πρίν απο την επανασύνδεση













ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΗ





ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ





ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΤΑ HD 384





ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΤΑ KEHE

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!






ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

17 Αυγ 2011
Χωρίς Σχόλια


You might also like:



LinkWithin


Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εδώ

και 20 μήνες,με τον λαό της να εξαθλιώνεται,κρίση η

οποία έχει ήδη προσβάλλει πολλά κράτη της

Ευρωπαϊκης Ένωσης και ασχέτως την Αμερική,με

τους Οίκους Αξιολόγησης να έχουν αναγορευτεί σε

κυρίαρχους δυνάστες κυβερνήσεων και κρατών,

αποτελεί μέρος οργανωμένου σχεδίου,που τελικός

σταθμός του είναι η Παγκόσμια Οικονομική

Διακυβέρνηση!

Όποιος νομίζει ότι ο Ομπάμα αποτελεί θύμα των

Οίκων Αξιολόγησης,ας μην έχει ψευδεσθήσεις. Η

Αμερική,όπως έχει αποδείξει η ιστορία,δεν αποτελεί

θύμα τρομοκρατικών ενεργειών. Αντιθέτως δημιουργεί

και ενσπείρει τρομοκρατία παντού. Ας μην τρέφουμε

αυταπάτες...λοιπόν για τα σενάρια τρομοκρατίας που

βιώνει ο πλανήτης. Το ''παγκόσμιο κραχ''αποτελεί

μέρος της σχεδιασμένης τρομοκρατίας για την ποδηγέτηση των λαών και των κυβερνήσεων με στόχο την εγκαθίδρυση της Παγκόσμιας Οικονομικής Διακυβέρνησης.

Όπως τον Σεπτέμβριο του 2011 η τρομοκρατική ενέργεια στους Δίδυμους Πύργους αποτέλεσε σε κατάλληλο άλλοθι για την επιβολή μέτρων ασφαλείας που καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα,καταργούν ατομικές ελευθερίες,επιτρέποντας ακόμη και την χρήση...ακτίνων Χ στον έλεγχο των αεροδρομείων αλλά και την χρήση καμερών στους δρόμους,όλα αυτά δήθεν για την ασφάλειά μας,έτσι γίνεται σήμερα με την εγκαθίδρυση της Παγκόσμιας Οικονομικής Διακυβέρνησης.

Ήδη ο Παπανδρέου έχει δηλώσει υπέρμαχος αυτού του Παγκόσμιου Οικονομικού Κυβερνείου. Το ίδιο έκανε προ ημερών ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Το 1907 η Αμερική,με ανάλογη διασπορά τρομοκρατίας επέβαλε την Κεντρική Τράπεζα στις ΗΠΑ.Ο

Κυριάκος Βελόπουλος γράφει σχετικά με το θέμα, στο βιβλίο του ''Χρεοκοπία και Κερδοσκοπία'' ''Οι ιδιώτες τραπεζίτες έπρεπε να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και το Κογκρέσο. Ο πλέον κατάλληλος τρόπος γ'αυτό είναι ο προκαλούμενος τεχνητός τραπεζικός πανικός. Και αυτό ακριβώς συνέβη.Οι τραπεζίτες διέδιδαν φήμες ότι η Knickerbocker Bank και η Trust Company βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας.

Οι άνθρωποι πίστεψαν στις φήμες και ξέσπασε ο τραπεζικός πανικός του 1907. Εισέβαλαν στις τράπεζες και ήθελαν τις οικονομίες τους. Φυσικά ακολούθησε η κατάρρευση αρκετών τραπεζών.

Τότε ο μεγαλοτραπεζίτης Τζ.Π.Μόργκαν προθυμοποιήθηκε να εισάγει από την Ευρώπη 100.000.000

δολάρια σε χρυσό,για να θέσει ένα τέλος στο συνωστισμό στις τράπεζες.Και τα κατάφερε.Η υπνωτισμένη κοινή γνώμη πείστηκε ότι η χώρα χρειάζεται ένα κεντρικό τραπεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα,ώστε στο μέλλον να αποτρέπονται αυτής της μορφής οι κρίσεις πανικού.

Σήμερα,ο πανικός για ένα νέο παγκόσμιο κραχ έχει διασπαρεί σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Αμερικανική οικονομία υποβιβάστηκε από ΑΑΑ σε ΑΑ+ και αμέσως γκρεμίστηκαν οι χρηματαγορές σε όλη την ήπειρο. Τώρα λοιπόν διευκολύνονται τα σενάρια για την...ανάγκη επιβολής της παγκόσμιας Οικονομικής Διακυβέρνησης,στην οποία βεβαίως θα ηγείτε η Αμερική! Γιατί όπως είπε ο Ομπάμα,η Αμερική θα παραμείνει πάντα μια Οικονομία ΑΑΑ!



















Hμερομηνία : 13-09-11 Eκτύπωση | e-mail










«Διεθνείς κερδοσκόποι προωθούν τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας» Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.Απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τάχθηκε, απερίφραστα και ανεπιφύλακτα, υπέρ της χορήγησης βοήθειας προς τη χώρα.



Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προς τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, υπογράμμισε ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα της Ευρωβουλής τάσσεται απερίφραστα υπέρ της χορήγησης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Μπορεί να συζητιέται η χρεοκοπία της Ελλάδος, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε ο κ. Σουλτς υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος, θα προκαλούσε ένα ντόμινο οικονομικής κατάρρευσης, όχι μόνον σε χώρες όπως η Ισλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, αλλά και σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Τα σενάρια περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδος τα προωθούν οι διεθνείς κερδοσκόποι και κάποιοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι διεθνείς επενδυτές, χωρίς, όμως να έχουν επιχειρήματα, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανά να κλείσουν τις δημοσιονομικές τρύπες της ελληνικής οικονομίας και να την καταστήσουν αξιόπιστη έναντι της τρόικας, έτσι ώστε να συνεχισθεί ανεμπόδιστα η οικονομική βοήθεια προς την χώρα.

Σε ερώτηση για τη στάση της Γερμανίας στο ελληνικό θέμα, ο κ. Σουλτς, υποστήριξε ότι η Άγγελα Μέρκελ στηρίζει τελικά την Ελλάδα, ως μέρος της γενικότερης στάσης της για την στήριξη του ευρώ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

SEXUALITY: 5 τρόποι για να ζήσετε περισσότερο


SEXUALITY: 5 τρόποι για να ζήσετε περισσότερο

Ο μέσος αμερικανός αναμένεται να ζήσει μέχρι τα 78, αλλά μπορεί να λάβει μέτρα για να παρατείνει τη μακροζωία του...

Οι ειδικοί λένε πως μπορούμε επιτυχώς να ζήσουμε περισσότερο και πιο χαρούμενα: Οι αιωνόβιοι ολοένα αυξάνονται στον αμερικανικό πληθυσμό, σύμφωνα με τις στατιστικές: 4,1 % το χρόνο, δηλαδή 51% μεταξύ του 1990 και του 2000.

5 τρόποι για να παραμείνετε ζωντανοί περισσότερο:

Τρώτε τα λαχανικά και μάλιστα ωμά

Ιταλοί ερευνητές βρήκαν πως η κατανάλωση τουλάχιστον μιας κούπας ωμών λαχανικών την ημέρα προσθέτει 2 χρόνια στη ζωή. Γιατί ωμά; Το μαγείρεμα καταστρέφει έως και 30% των αντιοξειδωτικών των λαχανικών. Κι αναφέροντας αυτό, το σοτάρισμα, το μαγείρεμα στον ατμό ή το βράσιμο είναι πολύ καλύτερα από το να μη τα τρώμε καθόλου. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα αν καταναλώνουμε πάνω από πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα, έχουμε 26% λιγότερο κίνδυνο εγκεφαλικού από τους ανθρώπους που τρώνε λιγότερο από τρεις μερίδες.

Προσπαθείτε να τρώτε λαχανικά με όσο πιο διαφορετικά χρώματα μπορείτε, και μη ξεχνάτε πως τα πιο σκούρα πράσινα λαχανικά περιέχουν τις περισσότερες βιταμίνες και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Το σπανάκι, το σέσκουλο, το λάχανο και οι λαχανίδες αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Όταν φτιάχνετε σαλάτες, πειραματιστείτε με γευστικά λαχανικά με τα οποία δεν είστε και τόσο εξοικειωμένοι-το κάρδαμο για παράδειγμα, που έχει πιπεράτη γεύση. Βρέθηκε πως 85 γρ. κάρδαμο κάθε μέρα αυξάνουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών (που πολεμούν τον καρκίνο) όπως η λουτεϊνη και β-καροτένιο κατά 100% και 33% αντίστοιχα. Μόνο μην το παρακάνετε με τη σος, που τείνει να έχει πολλές θερμίδες και νάτριο. Για υγιεινή, εύκολη παρασκευή σος στο σπίτι, αναμίξτε δύο μέρη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με ένα μέρος βαλσαμικό ξύδι, κι ύστερα προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Σπάστε το τσόφλι

Όσοι τρώνε ξηρούς καρπούς 5 φορές την εβδομάδα κερδίζουν 2,9 χρόνια πάνω στον πλανήτη. Χωρίς να μας προκαλεί έκπληξη, οι ξηροί καρποί είναι από τα πιο υγιεινά σνακ που μπορείτε να φάτε. Υψηλά σε μονοακόρεστα λίπη και πρωτεΐνη, μπορούν να βοηθήσουν να παραμείνουν οι αρτηρίες σας καθαρές και το στομάχι σας γεμάτο. Φάτε δύο χούφτες την ημέρα σαν σνακ μεταξύ των γευμάτων. Τα αμύγδαλα είναι ιδιαιτέρως καλά λόγω των υψηλών δόσεων βιταμίνης Ε και μαγνησίου, αλλά τα καρύδια είναι καλή εναλλακτική επειδή περιέχουν τα καλύτερα για την καρδιά Ωμέγα-3 και τη μισή πρωτεΐνη από το κοτόπουλο. Θυμηθείτε να διαλέγετε πάντα ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς. Το ψήσιμο και το αλάτι αυξάνουν το περιεχόμενο νατρίου που μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Ελέγξτε την κοιλιά σας

Το λίπος που έχετε σήμερα μπορεί να σας σκοτώσει αύριο. Αν διατηρείτε δείκτη σωματικής μάζας από 25 έως 35, αυτό σάς μικραίνει τη ζωή κατά 3 χρόνια. Ο ΔΣΜ είναι ένας απλός υπολογισμός της αναλογίας βάρους ανά ύψος που οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν για να καθορίσουν τον κίνδυνο της υγείας του ατόμου. Ο ΔΣΜ από 19-24,5 είναι κανονικός, από 25-29,9 είναι υπέρβαρος και από 30 και πάνω παχύσαρκος. Το υπερβολικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και καρκίνου του παχέος εντέρου και δυστυχώς τα κακά νέα δεν σταματούν εδώ. Καθώς το μέγεθος την μέσης ενός άνδρα μεγαλώνει, η τεστοστερόνη πέφτει. Σε έρευνα ορόσημο του 2007, οι άνδρες με αύξηση του ΔΣΜ κατά 5 μονάδες- περίπου 13,5 κιλά σε άνδρα ύψους 1,85μ- τα επίπεδα τεστοστερόνης του ήταν όμοια με άνδρες 10 χρόνια μεγαλύτερούς του. Και οι γυναίκες χρειάζεται να προσέχουν το ΔΣΜ τους. Βρέθηκε πως περίπου το 1/3 των γυναικών με φυσιολογικό ΔΣΜ έχουν παραπάνω λίπος. Η έρευνα επίσης δείχνει πως αν πάρει μια γυναίκα πάνω από 9 κιλά από τα 18 έως τη μέση ηλικία της διπλασιάζεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Υπολογίστε το ΔΣΜ σας με εφαρμογές στο Ίντερνετ. Για να τον βελτιώσετε, ξεκινήστε γυμναστική. Προσπαθήστε να πείσετε και το ταίρι σας να σας ακολουθήσει. Έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή είναι 50% πιθανότερο να γυμνάζονται 3 φορές την εβδομάδα αν οι σύντροφοί τους συμμετέχουν.

Καλέστε τους φίλους σας

Το χρόνιο στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει τα κύτταρα να γερνούν γρηγορότερα- και τελικά να μειώνει τον κύκλο της ζωής- αλλά οι φιλίες μπορεί να λειτουργήσουν σαν εμπόδιο στο στρες της καθημερινότητας. Όταν ερευνητέςμελέτησαν τους 70 κάτι για παράδειγμα, βρήκαν πως όσοι είχαν μεγαλύτερο δίκτυο φίλων ζούσαν περισσότερο. Για τον μέσο άνθρωπο, αυτό μπορεί να προσθέσει έως και 7 επιπλέον χρόνια ζωής. Αλλά οι γνωριμίες δεν είναι φίλοι: Χρειάζεστε ανθρώπους που μπορείτε να τους εμπιστευθείτε. Κοινωνιολόγοι αναφέρουν πως οι γυναίκες σήμερα έχουν δύο κοντινούς ανθρώπους κατά μέσο όρο αντί τριών το 1985: περίπου ένα τέταρτο των γυναικών που ερωτήθηκαν ανέφεραν πως δεν είχαν κανέναν να εμπιστευθούν. Επομένως πείτε «γεια» στο γείτονα που δεν έχετε μιλήσει, καλέστε τους πιο κοντινούς σας φίλους για επιτραπέζια, και διατηρείστε συνήθειες όπως ένα εβδομαδιαίο τηλεφώνημα.

Βρείτε τη χαρά

Σε έρευνα σε μεγαλύτερους ενηλίκους, οι πιο θετικοί άνθρωποι έζησαν περισσότερο από 7 χρόνια απ’ αυτούς που ήταν καταδικασμένοι σε φτωχή πνευματική ή σωματική υγεία. Αν η προοπτική σας έχει χώρο για βελτίωση, προσφέρετε κοινωνικόέργο για να αποφύγετε τις ανθυγιεινές εμμονές. Βοηθώντας τους άλλους μη ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Γίνετε χαρούμενοι κάνοντας πράγματα που σας αρέσουν, είτε πρόκειται για θεραπείες με διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, είτε πίνετε πράσινο τσάι το βράδυ (που είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά). Διάφορα σπορ επίσης επιμηκύνουν τη ζωή σύμφωνα με σκανδιναβική έρευνα, επειδή απασχολούν τους ανθρώπους σε κοινωνικές δραστηριότητες που μειώνουν το στρες, μένουν εκτός σπιτιού για πολλές ώρες και τους κάνουν να περπατούν.

Πηγή: cbsnews


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

SEXUALITY: Η κιρσοκήλη συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες (ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ ΠΕΡΙΤΟΜΗ Περιοχική Αναισθησία )




(ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ ΠΕΡΙΤΟΜΗ Περιοχική Αναισθησία )









Κιρσοκήλη








Κιρσοκήλη ονομάζεται η διάταση του φλεβικού δικτύου του όρχι. Διαγιγνώσκεται με την κλινική εξέταση αλλά και με την βοήθεια των υπερήχων. Η γενετική προδιάθεση είναι χαρακτηριστικό της πάθησης˙ υπολογίζεται ότι το 50 % μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού και άνω του 70 % των αδελφών, αυτών που πάσχουν είχαν επίσης ψηλαφητή κιρσοκήλη. Ο επιπολασμός της πάθησης στο τελευταίο στάδιο της εφηβείας ποικίλλει μεταξύ 12.4% και 17.8 %, με μέση τιμή 14.2%. Η διαφορά όγκου μεταξύ των δύο γονάδων γίνεται κλινικά πιο εμφανής σε εφήβους με κιρσοκήλη, όταν αυτοί είναι μεταξύ 11 και 16 ετών. Η ένδειξη για την αποκατάσταση της κιρσοκήλης βασίζεται στην διαταραγμένη ή καθυστερημένη ανάπτυξη του όρχι. Αποκατάσταση της κιρσοκήλης σε εφήβους επιφέρει αύξηση της ορχικής μάζας σε ποσοστό 53%-90%. Απόλυτη ένδειξη αποτελεί η υποτροφία του όρχι, αυτή ορίζεται ως > 2 κ. εκ. διαφορά όγκου ή διαφορά μεγέθους > 20 % επί του ομολόγου του. Σχετικές ενδείξεις είναι όρχις με μαλακή σύσταση, αμφοτερόπλευρη κιρσοκήλη 3ου βαθμού χωρίς πιστοποιημένη υποτροφία, παρουσία κιρσοκήλης σε μονήρη όρχι, ανάλυση σπέρματος εφήβου με διαταραγμένα αποτελέσματα σε 5ου βαθμού κλίμακας Tanner ( κλίμακα φυσικής ανάπτυξης εφήβων) και οι σπάνιες περιπτώσεις εμφάνισης με άλγος ή ενδοορχική κιρσοκήλη. Οι θεραπευτικές μέθοδοι που προτείνονται για την αποκατάστασή της είναι η ακτινολογική επεμβατική (εμβολισμός ή σκληροθεραπεία), η λαπαροσκοπική και η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση με ή χωρίς την χρήση μικροσκοπίου. Καμία όμως από αυτές δεν θεωρείται ως μέθοδος αναφοράς για τον παιδιατρικό πληθυσμό.




ΠΕΡΙΤΟΜΗ



Ως ιατρική πρακτική ξεκίνησε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων και ανδρών που έχουν κάνει περιτομή, το έχουν κάνει κατά τη νεογνική ή παιδική ηλικία. Σήμερα 1 στα 6 αγόρια παγκοσμίως θα υποβληθεί σε περιτομή. Είναι γεγονός ότι η περιτομή σε βρεφική ηλικία είναι ιδιαίτερα συχνή ως πρακτική. Σήμερα εξακολουθεί να διενεργείται περιτομή ως θρησκευτική τελετουργία, η οποία ως γνωστόν εκτελείται σε αγόρια λίγες ημέρες μετά την γέννησή τους. Όσον αφορά στην καταλληλότερη ηλικία για να πραγματοποιηθεί η χειρουργική επέμβαση, αυτή δεν υπάρχει και δεν έχει τεκμηριωθεί ιατρικά. Κάποιοι προτείνουν να εκτελείται σε μικρή ηλικία˙ κατά αυτόν τον τρόπο το παιδί δεν θυμάται και δεν ξέρει τι ακριβώς έχει συμβεί.


• η φίμωση ως αιτία μιας πάθησης ονομαζόμενης ξηρωτική βαλανίτιδα καιΥπάρχουν όμως και οι υποστηρικτές της άποψης ότι δεν θα πρέπει να εκτελείται περιτομή σε νεογνική ηλικία παρά μόνον εάν υπάρχει σαφής ιατρική ένδειξη (όπως σε συγγενή ανωμαλία του ουροποιητικού). Συνήθως η περιτομή πραγματοποιείται σε μικρή ηλικία όμως αυτό πάλι εξαρτάται από την πάθηση και το χρόνο εμφάνισης συμπτωματολογίας. Σήμερα τεκμηριωμένες ιατρικά καταστάσεις, στις οποίες θα πρέπει να εκτελείται περιτομή είναι• οι συχνές υποτροπιάζουσες βαλανοποσθίτιδες (λοιμώξεις της βαλάνου)Οι δύο αυτές παθήσεις μαζί προσβάλλουν μόλις το 2% των αγοριών. Υπάρχουν επίσης και σχετικές ενδείξεις, όπως περιτομή• μετά από το πρώτο επεισόδιο βαλανοποσθίτιδας,• μετά από παραφίμωση (δακτύλιος στην στεφανιαία αύλακα που συγκρατεί την ακροποσθία από το να επιστρέψει στην φυσιολογική θέση της),• για την πρόληψη καρκίνου του πέους και του τραχήλου,• για την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού σε παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού,• για υπερμεγέθη ακροποσθία και τέλος• για πρόληψη από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.    
Έχει βρεθεί ότι άνδρες με περιτομή έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τον ιό του AIDS. Σε περιτομή επίσης υποβάλλονται και παιδιά κατά την διόρθωση υποσπαδία (πάθηση όπου το στόμιο της ουρήθρας βρίσκεται σε ανώμαλη θέση) για χειρουργικά τεχνικούς λόγους. Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο ποσοστό περιτομών σήμερα γίνεται εξαιτίας θρησκευτικών και πολιτιστικών παραδόσεων. Παρόλα αυτά η Ακαδημία Αμερικανών Παιδιάτρων αφήνει το ενδεχόμενο να εκτελείται ύστερα από την θέληση των γονιών.
Η Αντιμετώπιση με Τοπική Αναισθησία Φίμωσης με περιτομή στο Χειρουργικό Ιατρείο Καρπάθου






(Φίμωση σε παιδάκι)



Η φίμωση είναι μία κατάσταση πολύ ενοχλητική, με δυνητικούς κινδύνους φλεγμονών ανάπτυξης κακοηθών βλαβών στη βάλανο και επικινδύνων χειρουργικών προβλημάτων, όπως είναι η παραφίμωση. Η αντιμετώπιση της φιμώσης γίνεται μόνο χειρουργικά με εκτομή της στενεμένης ακροποσθίας.



( αριστερά: πέος με φίμωση και δεξιά μετά την περιτομή)







Τι είναι το φυσιολογικό επιπλέον δέρμα (foreskin)?


Το δέρμα στην κορυφή του πέους φυσιολογικά διπλώνεται από μόνο του σαν μανίκι και αποσπάται από το κεφάλι του πέους αποκαλύπτοντας το. Αυτό το επιπλέον δέρμα ονομάζεται ακροποσθία (foreskin). Στα νεογέννητα μωρά κάτω από την επιφάνεια του επιπλέον αυτού δέρματος καλύπτεται το κεφάλι του πέους. Λόγω αυτού στο 95% των νεογέννητων μωρών, το επιπλέον δέρμα δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω, το οποίο αναφέρεται ως "φυσιολογική φίμωση" ή "μη επεκτάσιμο δέρμα". Κατά την ανάπτυξη στην πρώτη παιδική ηλικία και περίπου από την ηλικία των πέντε χρόνων στο 50% των περιπτώσεων η ακροποσθία μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω και να αποκαλυφθεί η βάλανος. Στους ενήλικες, το επιπλέον δέρμα είναι καλύτερο να καλύπτει μόνο το μισό ή τα 3/4 του κεφαλιού του πέους για αισθητικούς, πρακτικούς λόγους και θέμα υγιεινής.


Είναι φυσιολογικό να έχουμε μη επεκτάσιμο επιπλέον δέρμα?


Μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, υπάρχει ποικιλία όσον αφορά στην αναλογία με την οποία προσκολλάται το επιπλέον δέρμα στο πέος. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει συσσώρευση μίας άσπρης εκροής που ονομάζεται "σμήγμα" δίνοντας την εμφάνιση "άσπρων μαργαριταριών" κάτω από το δέρμα. Μερικές φορές το επιπλέον αυτό δέρμα φουσκώνει κατά την ούρηση αλλά δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Είναι εξολοκλήρου μέσα στα φυσιολογικά όρια και δεν χρειάζεται να προκαλείται ανησυχία.


Είναι φυσιολογική η ύπαρξη μη διατατής ακροποσθίας?


Εάν οι γονείς καταφύγουν στην πρακτική ασκήσεων αποκάλυψης της βαλάνου, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε να μη δημιουργήσουν αιμορραγίες και τραύμα, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της φιμώσης. Βίαια προσπάθεια θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί θα προκαλέσει πόνο και την πιθανότητα ανάπτυξης του οξέος χειρουργικού προβλήματος της παραφίμωσης που χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.


Πότε η φίμωση είναι πραγματικό πρόβλημα?


Σε ένα αγόρι με φίμωση, το χειρουργείο απαιτείται εάν υφίσταται τα παρακάτω προβλήματα:
δημιουργία ουλής του δέρματος στην άκρη
συνεχείς μολύνσεις
ζόρισμα και μόνο κάποιες σταγόνες, όταν τα ούρα περνάνε την παραμόρφωση που υπάρχει (πρήξιμο και μη ικανότητα να επιστρέψει πίσω πάλι το τραβηγμένο επιπλέον δέρμα).
όταν εμφανιστούν λειτουργικά σεξουαλικά προβλήματα






(περιληπτικά οι τέσσερεις βασικοί χρόνοι της περιτομής)








Τι εννοούμε με τον όρο περιτομή?


Είναι μία από τις πιο παλιές επεμβάσεις που είναι γνωστές στην ανθρωπότητα. Βασικά περιλαμβάνει την αφαίρεση του επιπλέον δέρματος από την άκρη του πέους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κάνει κάποιος την συγκεκριμένη επέμβαση.
Ως θεραπεία: στην πραγματική φίμωση.
Ως προληπτικό βήμα: σε παιδιά με συνεχόμενες ουρολογικές λοιμώξεις (η αφαίρεση αυτή μειώνει τον κίνδυνο εμφανίσεως καρκίνου στο πέος και σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων).
Για λόγους θρησκεύματος: στους μουσουλμάνους και Εβραίους.
Για κοινωνικούς λόγους: να μοιάζω με τον μπαμπά ή τον αδερφό.
Για λόγους ρουτίνας: σε μερικές χώρες η αφαίρεση αυτή πραγματοποιείται σαν μορφή ρουτίνας.
Ως βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας.


Μία τέτοια επέμβαση στα παιδιά συνήθως πραγματοποιείται κάτω από γενική αναισθησία, ως διαδικασία μίας μέρας και για τους ενήλικες κάτω από τοπική αναισθησία. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Τα ράμματα απορροφούνται και έτσι δεν απαιτείται αφαίρεση. Μπορεί να υπάρξει μία ποικιλία βαθμού πρηξίματος και το πέος ίσως δείχνει σε άσχημη κατάσταση για περίπου μία εβδομάδα. Καθώς το κεφάλι του πέους δεν έχει εκτεθεί, υφίσταται κατά τη διάρκεια και στο τέλος δημιουργείται μία κρούστα του επουλωμένου τραύματος. Η αιμορραγία είναι σπάνια επιπλοκή και συνήθως κατασταλάζει αυτόματα.






(περιληπτικά οι τέσσερεις βασικοί χρόνοι της περιτομής)







(περιτομή σε παιδάκι, αφαίρεση foreskin)








(μετά την εκτομή του foreskin)





(Όλοι οι χρόνοι του χειρουργείου της περιτομής απο αριστερά προς τα δεξιά της εικόνας και απο πάνω προς τα κάτω)







Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές πέρα από την αφαίρεση του επιπλέον δέρματος?


Στην επέμβαση, η οποία ονομάζεται πλαστική της ακροποσθίας (prepucioplasty) ο στενεμένος δαχτύλιος διατέμνεται από τη μία πλευρά ως την άλλη και ράβεται κατά μήκος. Αυτό πλαταίνει στο στένεμα, χωρίς να αφαιρεθεί το επιπλέον δέρμα. Για να είναι επιτυχημένη η συγκεκριμένη επέμβαση, τα αγόρια πρέπει να κάνουν αυτοανάκληση μετά την επέμβαση για δύο-τρεις μήνες.


Συμπέρασμα


Μη αναδιπλώμενη ακροποσθία μπορεί να είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας ανάπτυξης σε αγόρια κάτω των τεσσάρων ετών. Η αφαίρεση ενδείκνυται σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων μολύνσεων, ή εάν υπάρχει στένεμα με σχηματισμό ουλής. Είναι μία ασφαλής επέμβαση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Ιατρείο.






(η περιτομή είναι γνωστή απο αρχαιοτάτων χρόνων)






Στο χειρουργικό μας Ιατρείο πραγματοποιούντε περιτομές με τοπική αναισθησία με άριστα αποτελέσματα.











Περιοχική Αναισθησία Πέους
Η περιοχική αναισθησία (στελεχιαία) του πέους παρέχει μεγαλύτερη ευκολία αποδοχής από τον ασθενή και επομένως αποφυγή άγχους από τον ιατρό. Όπως για κάθε στελεχιαία αναισθησία η πολύ καλή γνώση της ανατομικής αποτελεί κλειδί της επιτυχίας μιας περιοχικής αναισθησίας. Η θέση και η πορεία του στελέχους των νεύρων καθώς και οι σχέσεις τους με τα παρακείμενα ανατομικά μόρια της περιοχής αποτελούν τη βάση για ένα πετυχημένο νευρικό αποκλεισμό και για ασφαλή περιοχική αναισθησία.



Πλήθος επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στα έξω γεννητικά όργανα του ανδρός έχουν ως ένδειξη την αναισθησία της περιοχής, υπό τη μορφή της περιοχικής αναισθησίας (καυτηριάσεις, διατομή χαλινού, ανάταξη παραφίμωσης, βιοψία, ραχιαία σχάση ακροποσθίας, αφαίρεση φερμουάρ παντελονιού!).








Εικόνα 1. Ραχιαίος αποκλεισμός:Έγχυση στη 10η ώρα.






Ανατομία


Πρέπει πάντα να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι τα νεύρα του πέους κείνται αμφοτερόπλευρα παρά της μέσης γραμμής επί τα εκτός του ζεύγους των ραχιαίων αρτηριών του πέους. Τα ραχιαία νεύρα αποτελούν τους τελικούς κλάδους των έξω σπερματικών νεύρων και αναδύονται κάτω από την ηβική σύμφυση. Στη βάση του πέους τα πεϊκά νεύρα δημιουργούν πλέγμα πολυάριθμων ινιδίων τα οποία περικυκλώνουν το σώμα του πέους πριν φτάσουν στη βάλανο. Στη ραχιαία επιφάνεια της βάσης του πέους σχηματίζεται τρίγωνος χώρος αποτελούμενος από τον κρεμαστήρα σύνδεσμο και την περιτονία του Buck (εν τω βάθει περιτονία). Τα ραχιαία νεύρα καλύπτονται από την περιτονία του Buck και κείνται παραπλεύρως του ζεύγους των ραχιαίων αρτηριών και της φλέβας του πέους, που βρίσκονται στη μέση γραμμή στην επιφάνεια του πέους. Έτσι το πέος νευρώνεται από δύο ραχιαία νεύρα, αριστερό και δεξιό τα οποία είναι κλάδοι των αιδοιικών νεύρων. Ο χαλινός δέχεται νεύρωση διάμεσων κλάδων που κείνται μεταξύ της εν τω βάθει περιτονίας (περιτονία του Buck) και των σηραγγωδών σωμάτων του πέους.









Εικόνα 2. Ραχιαίος αποκλεισμός:Έγχυση στη 2η ώρα.







Ενδείξεις


Ο αποκλεισμός των πεϊκών νεύρων θεωρείται μια διαδικασία ασφαλής και σχετικά εύκολη. Μπορεί να εκτελεστεί για ιατρικές πράξεις στα πλαίσια μιας γενικής αναισθησίας για αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού άλγους ή ως μόνη μέθοδος αναισθησίας. Συχνά εφαρμόζεται στα παιδιά για επίτευξη αναισθησίας για τη διενέργεια περιτομής αλλά και στους ενήλικες. Ποικιλία επεμβάσεων στην περιοχή του πέους έχουν ως ένδειξη την αναισθησία της περιοχής στη βάλανο και στο σώμα: καυτηριάσεις καλοήθων εξεργασιών (οξυτενή κονδυλώματα, μολυσματική τέρμινθος), περιτομή, διατομή βραχέως χαλινού, παραφίμωση, ραχιαία σχάση ακροποσθίας, βιοψία, αφαίρεση φερμουάρ παντελονιού.






Αντενδείξεις


Στις γενικές αντενδείξεις, στα πλαίσια των οποίων αποφεύγουμε τη διενέργεια επεμβάσεων το δέρμα, υπάγονται καταστάσεις όπως ενεργή φλεγμονή, δερματίτιδες. Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται σε υποψία συστροφής όρχεως.

















Εικόνα 3. Έγχυση υπό της ηβικής σύμφυσης.






Επιπλοκές


Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:


• Τοξικότητα των τοπικών αναισθητικών: Κάτι τέτοιο πρακτικά είναι αδύνατο με τη χρησιμοποιούμενη δόση. Η απευθείας έγχυση εντός της στεφάνης του πέους προκαλεί επίπεδα τοπικού αναισθητικού στο αίμα παρόμοια με αυτά της ενδαγγειακής έγχυσης. Η αναρρόφηση πριν από κάθε έγχυση αποτρέπει πιθανή ενδαγγειακή έγχυση.


• Αιμορραγία και αιμάτωμα: Ο τραυματισμός των ραχιαίων φλεβών ή αρτηριών είναι πιθανή αιτία επακόλουθου αιματώματος και περιορισμού της κυκλοφορίας στο άκρο της βαλάνου. Προσοχή απαιτείται σε ασθενή υπό αγωγή αντιπηκτικών. Τρώση των παραπάνω αγγείων συνεπάγεται γρήγορο σχηματισμό αιματώματος. Οι περισσότερες αιμορραγίες πέους ελέγχονται εύκολα με απλή σταθερή πίεση.


• Αποτυχία της τεχνικής για επίτευξη πλήρους αναισθησίας για την επέμβαση: Τότε δοκιμάζουμε άλλο αποκλεισμό αρκεί να μη ξεπεράσουμε την τοξική δόση.


• Νέκρωση του δέρματος: Η επιπλοκή αυτή παρατηρείται όταν γίνεται έγχυση στο απώτερο μέρος του στελέχους ή τη βάλανο μεγάλου όγκου αναισθητικού υγρού και όταν το αναισθητικό περιέχει αδρεναλίνη. Εφιστάται η προσοχή στη χρήση της αδρεναλίνης στο αναισθητικό υγρό. Είναι αποδεκτή, από πολλούς συγγραφείς, η απαγόρευση χρήσης αδρεναλίνης στο εγχυόμενο διάλυμα για την αποφυγή αγγειοσύσπασης και ισχαιμίας. Ιδιαίτερη προσοχή χρήζουν τα νεογνά και ασθενείς ύποπτοι μικροαγγειοπάθειας (βαρείς καπνιστές, σακχαρώδης διαβήτης, μεγάλη ηλικία). Η νέκρωση εξαιτίας αγγειοσύσπασης αντιμετωπίζεται με εφαρμογή ουραίου αποκλεισμού προκειμένου να επιτευχθεί συμπαθεκτομή1. Πρακτικά όμως η χρήση διαλύματος ξυλοκαΐνης-αδρεναλίνης για τοπική έγχυση δε φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα.


• Μόνιμη υπαισθησία: Η επιπλοκή αυτή είναι σπάνια και οφείλεται σε βλάβη του ραχιαίου νεύρου.


• Μόλυνση: Συμβαίνει αλλά σπανίως. Για το λόγο αυτό, όπως σε κάθε μικροεπέμβαση, γίνεται απολύμανση της περιοχής. Ο δε ασθενής προσέρχεται μετά από λουτρό καθαριότητας (τα γεννητικά όργανα θεωρούνται «βρώμικη» περιοχή), δε συστήνεται προληπτική αντιβίωση, αλλά εφιστούμε την προσοχή των ασθενών για καλή υγιεινή και αντισηψία.










Εικόνα 4. Δακτυλιοειδής αποκλεισμός ραχιαία.






Τεχνική


Περιλαμβάνει διάφορους τρόπους και συνδυασμούς αυτών για αποτελεσματικό αποκλεισμό:


1. Μίγμα τοπικών αναισθητικών (λιδοκαΐνη και πριλοκαΐνη cream), κρέμα EMLA.


2. Ραχιαίο αποκλεισμό των πεϊκών νεύρων.


3. Δακτυλιοειδή αποκλεισμό.






• EMLA: η κρέμα μπαίνει παντού (δέρμα και βλεννογόνο), αφήνεται για 45 λεπτά έως μία ώρα υπό κλειστή περίδεση. Δεν μπαίνει σε αιμορραγικά σημεία. Σε κάποιους ασθενείς (π.χ. ηλικιωμένους με σακχαρώδη διαβήτη) η μέθοδος επαρκεί. Μετά την αφαίρεση της κρέμας ελέγχουμε την αισθητικότητα και εάν δεν επαρκεί προχωρούμε σε αποκλεισμό.








Εικόνα 5. Δακτυλιοειδής αποκλεισμός κοιλιακά αριστερά.






• Ραχιαίος αποκλεισμός: υπάρχουν δύο μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν:


Α) στη βάση του πέους. Κοντά στη βάση του πέους εισάγεται αργά βελόνα (17G) στη 2η και 10η ώρα, με κατεύθυνση προς το κέντρο του στελέχους και σε βάθος περίπου 0,5 εκ. ή μέχρι να αισθανθούμε απώλεια της αντίστασης, που σημαίνει ότι βρισκόμαστε εντός την εν τω βάθει περιτονίας (Buck). Γίνεται αναρρόφηση και έγχυση 2ml σε κάθε πλευρά.


Β) στην ηβική σύμφυση. Με το δείκτη και τον μέσο ψηλαφούμε το κάτω χείλος της ηβικής σύμφυσης. Η βελόνη (27G) εισάγεται μεταξύ των δύο δακτύλων μέχρι να γίνει αντιληπτή επαφή με τη σύμφυση. Είναι δυνατόν να προηγηθεί δημιουργία πομφού στο σημείο εισόδου της βελόνης. Αποσύρουμε ελαφρά τη βελόνα και την επανακατευθύνουμε για να περάσει κάτω από τη σύμφυση, δεξιά ή αριστερά της μέσης γραμμής. Η βελόνη μπαίνει 3-7 χιλιοστά βαθύτερα της ηβικής σύμφυσης ανάλογα με την ηλικία του ασθενή μέχρι να γίνει αντιληπτή αίσθηση αναπήδησης (pop). Στη συνέχεια εγχύουμε, αφού αναρροφήσουμε, 0,5-5ml τοπικού αναισθητικού χωρίς αδρεναλίνη. Χωρίς να αποσύρουμε πλήρως τη βελόνα από το δέρμα επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία στην αντίθετη πλευρά. Έπειτα η βελόνη αποσύρεται, είτε πλήρως είτε έως το δέρμα, ώστε να εκτελεσθεί το ραχιαίο τμήμα του δακτυλιοειδούς αποκλεισμού.






• Δακτυλιοειδής αποκλεισμός: γίνεται υποδόρια έγχυση από δύο σημεία εισόδου (ένα ραχιαία και ένα κοιλιακά), κυκλικά της βάσης του στελέχους του πέους για να καλυφθεί η περιοχή γύρω της.








Εικόνα 6. Δακτυλιοειδής αποκλεισμός κοιλιακά δεξιά.






Χρήσιμες συμβουλές


Αποφεύγουμε την ένεση στη μέση γραμμή του πέους ώστε να μειωθεί η πιθανότητα τρώσης των ραχιαίων νεύρων και των αγγείων και τη δημιουργία αιματώματος και ενδαγγειακής έγχυσης. Στα μικρά παιδιά η εν τω βάθει περιτονία είναι λεπτή και έχει λίγη αντίσταση. Επομένως δε νιώθουμε εύκολα την αντίσταση κατά την είσοδο της βελόνας στην περιτονία. Στο εγχυόμενο αναισθητικό υγρό δεν χρησιμοποιούμε αδρεναλίνη λόγω κινδύνου αγγειοσύσπασης. Προσοχή απαιτείται σε ασθενείς υπό αντιπηκτική αγωγή, διότι μικρή τρώση αγγείου δημιουργεί δυσανάλογη αιμορραγία, πρόκληση αιματώματος και δημιουργία αγγειοσύσπασης από στραγγαλισμό των αγγείων (κίνδυνος νέκρωσης). Προσοχή σε ασθενείς ύποπτους μικροαγγειοπάθειας (καπνιστές, σακχροδιαβητικούς κ.λπ.). Η ύπαρξη ενεργού σεξουαλικής ζωής σε ηλικιωμένο υποδηλώνει καλή μικροκυκλοφορία. Αγχώδης ασθενής είναι ιδιαίτερα επιρρεπής για λιποθυμικά επεισόδια κατά τη διενέργεια επεμβάσεων στα γεννητικά όργανα.






ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ


- Ο αισθητικός αποκλεισμός του πέους μπορεί να γίνει τμηματικά (EMLA, ραχιαίος ή δακτυλιοειδής αποκλεισμός) με έλεγχο της αισθητικότητας ή να χρησιμοποιηθούν και οι τρεις μέθοδοι μαζί. Η αδρεναλίνη δεν προστίθεται στο αναισθητικό υγρό, καθώς η αγγειοσύσπαση που προκαλεί μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία ή και νέκρωση του πέους. - Η περιοχική αναισθησία του πέους μπορεί να διαρκέσει έως έξι ώρες.


Ο παχύσαρκος ασθενής εμφανίζει δυσκολίες στην εφαρμογή ραχιαίου αποκλεισμού στη θέση της ηβικής σύμφυσης, καθώς η τελευταία ψηλαφάτε δυσκολότερα λόγω της συσσώρευσης λίπους.


- Η ένεση στη μέση γραμμή της βάσης του πέους αποφεύγεται λόγω κινδύνου τρώσης των νεύρων, αρτηριών και φλεβών του πέους. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται κατά την υποδόρια έγχυση στην αποφυγή τρώσης της επιπολής ραχιαίας φλέβας του πέους (κίνδυνος αιματώματος και ενδαγγειακής έγχυσης).


- Αν χρησιμοποιηθεί διάλυμα ξυλοκαΐνης στο ραχιαίο αποκλεισμό αρκούν για κάθε έγχυση σε κάθε σημείο περίπου 3ml. Αναμένουμε περίπου 15 λεπτά για την επίτευξη της αναλγησίας.


- Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων τριών τεχνικών μειώνει το άγχος του ασθενή και οδηγεί στη χρήση μικρών ποσοτήτων αναισθητικού υγρού.






Ένα αναισθητικό διάλυμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έγχυση είναι μίγμα από:


• 10ml xylocaine 1%


• 10ml bupivacaine hydr. 0,5% (marcaine /ΙΦΕΤ,


5amp, 10ml)


• 10ml normal saline


Με το διάλυμα των 30ml χρησιμοποιούμε 10ml για το ραχιαίο αποκλεισμό, 10ml για δακτυλιοειδή αποκλεισμό και μένει αρκετή ποσότητα για να χρησιμοποιηθεί εάν δεν έχουμε επιτυχία.






Στις επεμβάσεις του πέους είναι καλύτερα να αποφεύγουμε την έγχυση στην υπό επέμβαση περιοχή για να αποφύγουμε το οίδημα των ιστών στο σημείο που χειρουργούμε, το οποίο δυσκολεύει την αναγνώριση τους.






Ο ραχιαίος αποκλεισμός μπορεί να μην αποκλείσει τον χαλινό και γι' αυτό προτείνεται έγχυση 1-2ml στη βάση της κοιλιακής πλευράς του πέους, αν χρησιμοποιηθεί αποκλεισμός χωρίς να γίνει επιπλέον δακτυλιοειδής έγχυση.






Αντωνακάκης Ε. Σωκράτης


Γενικός Χειρουργός





















SEXUALITY: Η κιρσοκήλη συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011, 08:47



Μία τελευταία έρευνα (από το Harvard Medical School) έρχεται να συμπληρώσει τα οφέλη που έχει η αντιμετώπιση της κιρσοκήλης στους άνδρες και μάλιστα σε ορμονικό επίπεδο, αφού υποστηρίζει πως η μικροχειρουργική διόρθωσή της μπορεί να οδηγήσει πέραν της καλύτερης ποιότητας σπέρματος και σε αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης.




Στην εν λόγω μελέτη οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα 325 ανδρών που επρόκειτο να υποβληθούν σε μικροχειρουργική επέμβαση κιρσοκήλης λόγω ολιγοασθενοσπερμίας, και σε 510 άνδρες που δεν είχαν κιρσοκήλη ύστερα από έλεγχο με ντόπλερ υπερηχογράφημα.




Διαπίστωσαν πως οι άνδρες όλων των ηλικιών που είχαν κιρσοκήλη εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, 416 vs 469 ng/dl. Και όχι μόνο αυτό: Μετά τη χειρουργική επέμβαση της κιρσοκήλης, τα επίπεδα της τεστοστερόνης αυξήθηκαν στο 70 % των χειρουργημένων κατά 178 ng/dl.




Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν πως η απαλλαγή από την κιρσοκήλη βοηθά στην καλύτερη παραγωγή τεστοστερόνης στους όρχεις, που λειτουργούν με την παρουσία της κιρσοκήλης υπό μια κατά κάποιον τρόπο στρεσογόνα κατάσταση για την παραγωγή τόσο σπέρματος όσο και τεστοστερόνης.




Η συνήθης αντιμετώπιση της κιρσοκήλης που εμφανίζεται στην εφηβεία είναι στάση αναμονής, μέχρι να επηρεαστεί σημαντικά το σπερμοδιάγραμμα και τότε να προχωρήσει ο άνδρας σε χειρουργική επέμβαση.

Είναι, όμως, γνωστό πως η κιρσοκήλη δρα αρνητικά από τη στιγμή της εμφάνισής της και μέσα από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι όσο πιο σύντομα χειρουργηθεί τόσο καλύτερα για την ικανότητα επαναφοράς και διόρθωσής της ποιότητας του σπέρματος, αλλά πλέον και για τη διατήρηση σωστών επιπέδων τεστοστερόνης.


Πηγή: medicalnewstoday






Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,


www.andrologia.gr




Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011, 08:47

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Λίλιθ - Η «εξαφανισμένη» πρώτη σύντροφος τού Αδάμ






ΛίλιθΑν ερωτηθεί σήμερα κάποιος, ακόμη και ο πιο αδαής κι αμόρφωτος, «ποιοι ήταν οι πρωτόπλαστοι;», κατά 99% θα δώσει την «σωστή» απάντηση: Ο Αδάμ και η Εύα…
Είναι όμως έτσι; Ισχύει δηλαδή κάτι τέτοιο, ακόμη κι αν δεχθούμε ασυζητητί την «αλήθεια» και την «θεοπνευστία» τής Βίβλου;
Μια από τις άγνωστες, στον πολύ κόσμο, πτυχές τής Παλαιάς Διαθήκης (και κατ’ επέκταση, της Αγίας Γραφής για τον χριστιανικό κόσμο), είναι η παρουσία τής Λίλιθ. Μιας παρουσίας, στην οποία αποφεύγουν επιμελώς ν’ αναφέρονται («όπως ο Διάβολος το λιβάνι»), τόσο οι Εβραίοι ραβίνοι, όσο και οι Ιουδαιοχριστιανοί απολογητές.
Σύμφωνα με τα «απόκρυφα» τής Βίβλου, η γυναίκα που κλήθηκε να παίξει τον ρόλο τής συντρόφου τού Αδάμ, δεν ήταν η Εύα, αλλά ένα άλλο πρόσωπο: Η Λίλιθ. Σύμφωνα με μια ερμηνεία, ο Θεός δημιούργησε ταυτόχρονα τον Αδάμ και την Λίλιθ από χώμα, ενώ κατά μία άλλη, δημιούργησε τον Αδάμ ως ερμαφρόδιτο και στην συνέχεια διαχώρισε τις δύο φύσεις του. Μόνο που, σε κάθε περίπτωση, υπήρξε κι ένα…σοβαρό πρόβλημα. Η Λίλιθ δεν ήταν διατεθειμένη να υποδυθεί το υποταγμένο γυναικάκι απέναντι στον Αδάμ. Πέραν αυτού, έκανε το «λάθος» να προσπαθήσει να πείσει τον Αδάμ -κι ενάντια στις βουλές τού Θεού- πως η ερωτική πράξη, δεν γίνεται μόνο για…αναπαραγωγικούς σκοπούς… Ο Αδάμ προσπάθησε να την καθυποτάξει, αλλά μάταια. Η Λίλιθ τεντώνει κι άλλο το σκοινί, όταν προχωρεί στο μέγιστο αμάρτημα: Προφέρει το απαγορευμένο όνομα τού Θεού: Γιαχβέ. Ο Θεός όμως που δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τέτοιες…«ριζοσπαστικές» και «ανατρεπτικές» ιδέες, οδηγεί τελικώς την Λίλιθ σε έξωση από τον Παράδεισο, η οποία καταλήγει στην αγκαλιά τού…Διαβόλου. Ο Θεός, στην συνέχεια, αφού προηγουμένως έχει αποτύχει ν’ «αλλάξει μυαλά» στην ατίθαση Λίλιθ, ικανοποιεί την επιθυμία τού Αδάμ που βίωνε πλέον την μοναξιά και δημιουργεί από τα πλευρά του, μία πιο…«λογική» γυναίκα: Την Εύα. Η συνέχεια, γνωστή…
Ως φαίνεται, οι ραβίνοι κάπου εδώ, έμπλεξαν τα μπούτια τους. «Δανειζόμενοι» μια προϋπάρχουσα μυθολογική οντότητα άλλων λαών (η Λίλιθ προϋπήρχε στις μυθολογικές παραδόσεις των Σουμερίων, Βαβυλωνίων, Ασσυρίων κ.ά.) και τοποθετώντας την στην ιουδαϊκή μυθολογία, εμβόλισαν την πατριαρχική δομή τής εβραϊκής κοινωνίας (αλλά και της χριστιανικής στην συνέχεια) με ένα στοιχείο καθαρά…«φεμινιστικό». Τα λάθη όμως «διορθώνονται». Έτσι, συμμαζεύοντας τ’ ασυμμάζευτα, με ένα «θεόπνευστο» κόψε-ράψε, η Λίλιθ, σήμερα έχει εξαφανιστεί από τις «ιερές» γραφές (τουλάχιστον, ως πρωτόπλαστη). Τόσο απλό






~ Γράφει η Νεφέλη ~
Αναρωτηθήκατε ποτέ από πού προερχόμαστε; Τίνος τέκνα είμαστε;
 Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος; Ποιο το πρώτο ζευγάρι ανθρώπων που σηματοδότησε 
την έναρξη της εξάπλωσης και του πολλαπλασιασμού του ανθρώπινου είδους; Σίγουρα 
οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάνει αυτές τις μεγάλες ερωτήσεις στον εαυτό τους 
κάποια στιγμή στην ζωή τους… είναι στην φύση μας να αναρωτιόμαστε, ακόμα κι όταν
 η λογική μας μας λέει πως είναι μάλλον αδύνατο να μάθουμε ποτέ την πραγματική 
απάντηση.
Οι φιλοσοφίες και οι θεωρίες είναι πάμπολλες που δίνουν απάντηση σε αυτά τα 

ερωτήματα. Άλλες στηρίζονται στις επιστήμες, προσπαθώντας να δώσουν την 
απάντηση με επιχειρήματα που φέρουν και απτές αποδείξεις, ικανοποιώντας την
 λογική μας και την ανάγκη μας για αποδείξεις (μια από αυτές είναι η πασίγνωστη
 πλέον Δαρβινική θεωρία). Άλλες πάλι δεν βασίζονται καθόλου σε απτά επιστημονικά 
επιχειρήματα, μα ικανοποιούν το θρησκευτικό μας συναίσθημα και την ανάγκη μας να
 πιστέψουμε σε κάτι ανώτερο από εμάς.

Η πιο «διάσημη» θρησκευτική θεωρία σχετικά με το από πού προερχόμαστε, είναι αυτή 

του Αδάμ και της Εύας… Θεωρία όχι μόνο Χριστιανική, μα σχεδόν πανθρησκευτική που
 μόνο τα ονόματα των πρωτόπλαστων αλλάζουν από θρησκεία σε θρησκεία, αλλά η ιστορία 
παραμένει η ίδια. Είναι τόσο απλή στην σύλληψή της και τόσο κατανοητή, που μπορεί να 
ικανοποιήσει τον απαίδευτο νου χωρίς να τον περιπλέξει.
Κοιτάζοντας όμως λίγο πιο προσεχτικά την Χριστιανική ιστορία του Αδάμ και της Εύας, 

ανακαλύπτουμε ένα πολύ σημαντικό κενό: Ο Αδάμ και η Εύα κατά τις Γραφές υπήρξαν 
οι πρώτοι άνθρωποι. Δεν ήταν άλλοι, μόνο αυτοί. Έκαναν 2 παιδιά: τον Κάιν και τον
 Άβελ… 2 αρσενικά… Ο Κάιν σκοτώνει τον Άβελ. Μένει ένα αρσενικό. Ο Αδάμ και 
η Εύα δεν κάνουν άλλα παιδιά (και σε αυτό οι Γραφές είναι σαφέστατες), οπότε μένει
 ο Κάιν σκέτος για να… δημιουργήσει την ανθρωπότητα! Λογικά, η ιστορία της
 ανθρωπότητας θα έπρεπε να εξαφανιστεί σε εκείνο το σημείο, κι όμως! Εμείς 
σήμερα υπάρχουμε! Μα πως; Γονιμοποίησε και γέννησε από μόνος του ο Κάιν; 
Μάλλον απίθανο…
Παρακολουθώντας και την συνέχεια της ιστορίας, το κενό αντί να καλύπτεται γίνεται 

ακόμα πιο αινιγματικό: ο Κάιν τιμωρείται για τον φόνο του αδελφού του με εξορία.
 Περιπλανιέται μόνος αρκετό καιρό, μέχρι που συναντά έναν άγριο και βίαιο πολιτισμό 
ανθρώπων!!!
 Από πού;! Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Από πού ήρθαν; Αλήθεια, το είχατε προσέξει
 ποτέ ότι αυτή η ιστορία, έστω και ως παραμυθάκι από κάπου «χάνει»;
Κι όμως… το παραμυθάκι έχει συνοχή και λογική εξέλιξη γεγονότων (όσο λογικό 

μπορεί να είναι ένα παραμύθι) μόνο που για κάποιους λόγους (που δεν θα αναλύσω 
γιατί δεν είναι το θέμα μας), ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των 
πρωτόπλαστων πέρασε από «λογοκρισία» και καταδικάστηκε στην αφάνεια… 
και αυτό το κομμάτι, είναι η ιστορία της:

                                                        ΛΙΛΙΘ Η ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΗ

Αναζητώντας να καλύψουμε το κενό του παραμυθιού μέσα στις μυστικές Γραφές,

 συναντάμε τον χαρακτήρα της Λίλιθ. Η ιστορία της θηλυκής ανθρώπινης παρουσίας
 δεν ξεκινά από την Εύα, αλλά από την Λίλιθ που υπήρξε το πρώτο δημιούργημα του
 Θεού για να συντροφεύσει τον Αδάμ, και όχι μετά την δημιουργία του Αδάμ, αλλά 
ταυτόχρονα. Ιδού λοιπόν το «λογοκριμένο» κομμάτι του παραμυθιού:
Ο Θεός είχε ήδη δημιουργήσει όλα τα ζωντανά πλάσματα της Γης διαχωρισμένα 

σε αρσενικά και θηλυκά, και το ανθρώπινο είδος δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. 
Έτσι, το επιστέγασμα της μεγαλειώδης δημιουργίας Του ήταν το ανθρώπινο ζεύγος:
 Ο Αδάμ και η Λίλιθ, που δημιουργήθηκε ταυτόχρονα.
Το ζεύγος ζούσε ευτυχισμένο μέσα στον πανέμορφο κήπο που είχε δημιουργήσει 

ο Θεός γι’ αυτούς (ο μυθικός κήπος της Εδέμ), μέχρι που ο Σατανάς ήρθε να
 ταράξει την ηρεμία, διδάσκοντας στην Λίλιθ ότι η ερωτική πράξη δεν είναι μονάχα 
για αναπαραγωγή αλλά και για απόλαυση. Η Λίλιθ με την σειρά της διδάσκει το ίδιο 
στον Αδάμ μα ο Θεός δεν το ενέκρινε, χαρακτήρισε την ερωτική πράξη απαγορευμένη 
απόλαυση όταν δεν γίνεται για αναπαραγωγή και εξοργισμένος εξόρισε την Λίλιθ 
από τον κήπο της Εδέμ.
Η Λίλιθ περιπλανήθηκε μόνη και καταδικασμένη να μην ξαναδεί τον κήπο της Εδέμ, 

μέχρι που την ξαναπλησιάσε ο Σατανάς, την έκανε γυναίκα του και Αρχόντισσα του Σκότους.
Στο μεταξύ, ο Αδάμ την νοσταλγούσε και την αναζητούσε. Ο Θεός μην αντέχοντας να βλέπει το 

πολυαγαπημένο Του δημιούργημα λυπημένο, έστειλε 3 Αγγέλους να βρουν την Λίλιθ και να 
την φέρουν πίσω. Οι 3 αυτοί Άγγελοι είναι ο Σανβί, ο Σανσαβί και ο Σαμεγκελάφ.
Οι 3 Άγγελοι αναζήτησαν για πολύ καιρό την Λίλιθ, όταν τελικά την συνάντησαν κάπου στην 

Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι τότε η Λίλιθ είχε πια ασπαστεί οριστικά τον ρόλο της ως 
Αρχόντισσα του Σκότους, είχε μεταλλαχθεί σε δαιμόνισσα και είχε μάλιστα γεννήσει 
πάμπολλα παιδιά με τον Σατανά. Οι 3 Άγγελοι της ανέφεραν ότι ο Θεός και ο Αδάμ 
την συγχωρούν και την θέλουν πίσω, μα η Λίλιθ απάντησε με βρισιές. Οι 3 Άγγελοι 
απαίτησαν να γυρίσει πίσω, αλλιώς θα έσφαζαν όλα της τα παιδιά. Η απάντηση της
 Λίλιθ όμως ήταν και πάλι κατηγορηματικά αρνητική, προσθέτοντας μάλιστα κατάρες
 για τα παιδιά και όλους τους απογόνους του Αδάμ. Έτσι, οι 3 Άγγελοι τήρησαν την 
απειλή τους σκοτώνοντας τα παιδιά της και επέστρεψαν στον κήπο της Εδέμ. Από 
εκείνη την στιγμή, η Λίλιθ απέκτησε και τον τίτλο της Παιδοκτόνου, που επιτίθεται στα 
νεογέννητα μωρά, στις έγκυες γυναίκες που φέρουν αρσενικό έμβρυο καθώς και στα 
νεαρά αγόρια και τα πνίγει στον ύπνο τους για εκδίκηση.
Η ιστορία συνεχίζει λέγοντας πως όταν οι 3 Άγγελοι επέστρεψαν και ανέφεραν στον

 Θεό το τι συνέβη, Εκείνος για να παρηγορήσει την μοναξιά του Αδάμ, δημιούργησε 
άλλη μια γυναίκα την Εύα, που όμως δεν ήταν εξίσου τέλειο δημιούργημα όσο υπήρξε
 αρχικά η Λίλιθ και ο Αδάμ, μιας και η Εύα δημιουργήθηκε από ένα πλευρό του Αδάμ.
Τα γεγονότα εξελίχθηκαν κατά την γνωστή πλέον ιστορία του Αδάμ και της Εύας, και η

 Λίλιθ ξαναεμφανίζεται αργότερα στον Κάιν κατά την εξορία του και ζευγαρώνει μαζί του,
 συνεχίζοντας έτσι το ανθρώπινο είδος, μόνο που πλέον το είδος «μολύνθηκε» από την
 δαιμονική πλευρά της Λίλιθ. Και είναι αυτή η πλευρά που εξορκίζουμε με την βάπτιση…
 και είναι αυτή η πλευρά που μας επιβάλει να μην πεθάνει κανείς αβάπτιστος και από 
αυτήν την ιστορία έχει παραμείνει η δοξασία ότι οι αβάπτιστοι νεκροί μετατρέπονται σε 
δαιμόνια που στοιχειώνουν τους ζωντανούς.
Από την ίδια ιστορία έχει παραμείνει και η δεισιδαιμονία να χαράζουν στην κούνια των 

νεογέννητων, στο κρεβάτι των εγκύων γυναικών και των νεαρών αγοριών, τα ονόματα
 των 3 Αγγέλων για να κρατήσουν την Λίλιθ μακριά τους…

Τώρα λοιπόν που καλύψαμε το κενό στο παραμύθι των πρωτόπλαστων, ας μιλήσουμε

 για την Λίλιθ λίγο πιο σφαιρικά:
Αναζητώντας την Λίλιθ
Το όνομά της κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από την Σουμεριανή Λιλλάκε και 

σημαίνει (σε ελεύθερη μετάφραση) «η Θεϊκή Γυναίκα». Εμφανίζεται για πρώτη φορά 
σε αρχαία Σουμερικά μυστικιστικά γραπτά και φυλαχτά ως Λιλλάκε, που είναι το 
απόκρυφο όνομα της Θεάς Μπελίλι. Την ξανασυναντάμε με το όνομα Μπααλάτ
 (που είναι παράφραση του «Μπελίλι») στους Καναήτες.
Λίγο αργότερα την ξανασυναντάμε στις Εβραϊκές δοξασίες ως δαιμόνισσα της 

ερήμου και η πρώτη «επίσημη» εμφάνισή της στο Εβραϊκό και Χριστιανικό δόγμα 
με το όνομα Λίλιθ, γίνεται με μια πολύ σύντομη αναφορά στην Βίβλο αναφέροντάς
 την και πάλι ως δαιμόνισσα, καθώς και στα γραπτά της Νεκρής Θάλασσας.
Κατά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ο χαρακτήρας της Λίλιθ ξεκινά πλέον να έχει

 «πρωταγωνιστικό ρόλο» στις δοξασίες που σχετίζονται με το Σκότος και η πρώτη σοβαρή 
αναφορά της γίνεται στο Εβραϊκό Ταλμούδ.
Πριν όμως από όλες τις προαναφερόμενες γραπτές παρουσίες της, συναντάμε και πολλές

 (αμφίβολες πρέπει να τονίσω) ταυτίσεις της στις λαϊκές δοξασίες με διάφορες αρχαίες
 Θεότητες όπως η Εκάτη, η Περσεφόνη, η Ινδική Κάλι και άλλες.
Με όλες αυτές τις προ-Εβραϊκές εμφανίσεις της, γεννιέται η απορία για το κατά πόσο 

η ιστορία της Λίλιθ ως πρωτόπλαστης προϋπήρξε και κρίθηκε απόκρυφη ή προστέθηκε
 αργότερα. Πάντως σίγουρα λύνει τον γρίφο που δημιουργεί το πρώτο με το δεύτερο
 Βιβλίο της Γένεσης, αναφέροντας αρχικά στο πρώτο ότι ο Θεός έπλασε τον άνδρα 
και την γυναίκα ενώ αργότερα στο δεύτερο παρουσιάζοντας τον άνδρα μόνο και με 
ανάγκη για συντροφιά.
Στα Καμπαλιστικά γραπτά η Λίλιθ αναφέρεται κυρίως ως σύντροφος του Σαμαήλ

 (δηλ. του Σατανά) και ως η θηλυκή έκφρασή του. Αναφέρεται επίσης και ως η 
προσωποποίηση του πειρασμού καθώς και ως το πρώτο Succubus που επιτιθόταν 
στον Αδάμ ενώ αυτός κοιμόταν (βλ. κείμενο σχετικά με τα Incubi & Succubi).
Την ξανασυναντάμε στην Μεσαιωνική θρησκευτική ζωγραφική, όπου αναπαριστάται 

ως ο πειρασμός του Αδάμ και της Εύας (ο απαγορευμένος καρπός) είτε ως φίδι με
 γυναικείο κεφάλι είτε ακόμα μερικές φορές ως κανονική γυναίκα που τους προσφέρει
 τον καρπό. Αυτό είναι κάτι που μας οδηγεί στο να συνδέσουμε τον Όφι του κήπου της 
Εδέμ με την Λίλιθ.
Φτάνοντας στον 19ο αιώνα, η Λίλιθ απολαμβάνει για άλλη μια φορά την διασημότητα

 μέσω του ψυχολόγου Κάρλ Γιούγκ, που την χρησιμοποιεί ως έκφραση και 
προσωποποίηση του αρσενικού άνιμους, δηλαδή την καταπιεσμένη θηλυκή πλευρά του κάθε άνδρα.
Κατά τον ίδιο αιώνα, η Λίλιθ ξεκινά αργά αλλά σταθερά να μεταλλάσεται από πλάσμα 
δαιμονικό σε σύμβολο θυληκότητας. Πάμπολλες φεμινίστριες την λατρεύουν ως το
 αυθεντικό θυλυκό ίδαλμα που απαρνείται ακόμα και τον κήπο της Εδέμ για χάρη της
 ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της, και φυσικά η δαιμονική και παιδοκτόνος πλευρά της
 τώρα παραμερίζεται και απορρίπτεται.
Τα νεοπαγανιστικά κινήματα (όπως το Wicca) αποδέχονται την Λίλιθ ως Θεότητα-Προστάτιδα

 της σκοτεινής γυναικείας πλευράς αλλά και του γυναικείου ερωτισμού, θέλωντας έτσι να
 δείξουν ότι αντιτίθενται στην φαλλοκρατική καθημερινότητα. Λατρεύεται όμως μέχρι της
 μέρες μας και από διάφορα σκοτεινά τάγματα με την αρχική της μορφή, ως Αρχόντισσα 
του Σκότους δηλαδή, καθώς και ως η Ηγέτιδα των άϋλων Βαμπίρ (incubi & succubi).

~ Γράφει ο Αλκιβιάδης ~

Η Λίλιθ είναι η μυθολογική πρώτη σύζυγος του Αδάμ. Όπως και ο Αδάμ δημιουργήθηκε 

από τον Θεό "από το χώμα της Γης... κατ' εικόνα του Θεού Αυτός τους δημιούργησε, άνδρα 
και γυναίκα τους δημιούργησε" (Γένεση 1:27) ως πρώτη αναφορά ανθρώπινης ζωής στην
 Βίβλο. Η Εύα έρχεται μετά, δημιουργημένη από το πλευρό του Αδάμ καθώς κοιμόταν: "...
 και θα ονομαστεί Γυναίκα, αφού αυτό πάρθηκε από Άνδρα" (Γεν. 2:24) Αυτή η φανερή
 αντίθεση μπορεί να εξηγηθεί μόνο με την προϋπόθεση της ύπαρξης θηλυκού ανθρώπου
 πριν την Εύα. Και αφού μόνο η Εύα αναφέρεται στον κήπο της Εδέμ, η πρoκάτοχός της
 θα πρέπει να έφυγε πριν το όλο σκηνικό. Η απουσία της Λίλιθ από την Βίβλο εξηγείται 
λόγο της πατριαρχικής αντίληψης και επιβολής των Ιουδαίων/Χριστιανών.
Ο Σημιτικός θρύλος περιγράφει την Λίλιθ να αρνείται την επιβολή του Αδάμ (σεξουαλικά 

κατά το να είναι "από κάτω"), και σε στιγμή πικρίας ξεστόμισε το ιερότερο των ονομάτων 
του Θεού και πέταξε στον αέρα, με αποτέλεσμα να διωχτεί από τον Θεό στην έρημο.
 Η μόνη αναφορά στις τωρινές γραφές τις Βίβλου είναι κατά Ιεζεκίλ, όπου μιλάει για την 
ζωή της στην έρημο. Η Λίλιθ περιγράφεται με διάφορες μορφές (όπου αγαπημένη μου 
είναι ως Άγγελος με μαύρα φτερά) που επισκέπτεται τα όνειρα ανδρών και συνευρίσκεται 
μαζί τους- το πρώτο Succubus και μητέρα των Incubus και Succubus.
Άλλοι παρόμοιοι μύθοι την παρουσιάζουν ως εξής:
Να επιστρέφει στην Εδέμ με την μορφή του Ερπετού, που δελέασε την Εύα με το Καρπό

 του Δέντρου της Γνώσης.
Ως την ερωμένη του Lucifer στην κόλαση, μα αποδείχτηκε να είναι ανυπόταχτη ακόμα και

 στον Πρίγκιπα του Σκότους, ο οποίος την έδιωξε στην έρημο για άλλη μια φορά.
Ως το πρώτο Βαμπίρ, που ήρθε στον Κάιν αφού αυτός εγκαταλείφθηκε από τον Θεό για 

τον φόνο του Άβελ, και μαζί άρχισαν την εξάπλωση του Βαμπιρισμού στον κόσμο.
Ως η μητέρα των "Λίλουμ", των Γήινων δαιμόνων.
Στην αρχαία Σουμέρια η Λίλιθ ήταν Θεότητα και το "αριστερό χέρι" της Μεγάλης Θεάς

 Inanna. Την υπηρετούσε φέρνοντας τους άνδρες στον ναό της Θεάς, για να την υπηρετήσουν 
μαζί με τις ιέρειες.
Στον μυστικισμό της Qabbalah, η Λίλιθ συσχετίζεται με την  θέση της σελήνης  πάνω στο

 Qliphotic Tree, τον "Κόσμο των Επιπέδων" που εμπεριέχει την "αρνητική" και σκοτεινή
 ενέργεια. Η Λίλιθ επίσης αντιστοιχίζεται με τις θεότητες Abyzu και Ardat Lili.
Τέλος, στους Σημιτικούς λαούς της Μεσοποταμίας ήταν αρχικά μορφή παρόμοια με αυτήν

 της Λιλ, Σουμέρια Θεά  των καταστροφικών ανέμων και καταιγίδων. Αργότερα στην ανατολή 
παρομοιάσθηκε με την Lamashtu, ένα δαιμονικό θηλυκό πνεύμα γνωστό στην Συρία ως
 η δολοφόνος των βρεφών. Εδώ απέκτησε και τους χαρακτηρισμούς ως φτερωτός
 γυναικείος δαίμονας της νύχτας (Talmud), ως επικίνδυνο Βαμπίρ και Succubus (Zohar),
 ως η μητέρα των Incubi και Succubi και ως νυχτερινής κουκουβάγιας (Βίβλος).