Ο καλός μας ο καιρός

Γιορτάζουν (γνωστές γιορτές)

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Συνταγές με κάστανα:


ΚΑΣΤΑΝΑ ΨΗΤΑ



ΚΑΣΤΑΝΑ ΨΗΤΑ

Μια απο τις μικρες χαρες του χειμωνα ειναι το να ψηνουμε τα καστανα στο τζακι. Πριν ψησουμε τα καστανα, πρεπει απαραιτητως να τα "ευνουχισουμε" οπως λενε οι ιταλοι, για να μην σκασουν κατα το ψησιμο. Με ενα κοφτερο μαχαιρι, καντε μια οριζοντια επιφανειακη χαρακια, περιπου 2 εκ. στην καμπυλη πευρα του καστανου. Προσεξτε να μην φτασετε μεχρι την σαρκα. Για να ψησετε τα καστανα στα καρβουνα, χρειαζεστε το καταλληλο εργαλειο, που μοιαζει με ενα τηγανι με μακρυ χερουλι και τρυπες στον πατο του. Δεν θα βαλετε βεβαια την καστανιερα επανω στην φωτια, γιατι τα καστανα θα καρβουνιασουν αμεσως. Επισης, ειναι ενα θεμα αν εχετε ενεργειακο τζακι, γιατι αναπτυσσει πολυ υψηλες θερμοκρασιες μεσα στον καυστηρα, και δυσκολα θα καταφερετε να ψησετε τα καστανα; περιμενετε μεχρι να σβυσει σχεδον, ή τουλαχιστον αφηστε την πορτα ανοιχτη. Ξεχωριστε ενα μερος απο τα καρβουνα μεσα στην εστια του τζακιου, και στερεωστε απο επανω την καστανιερα. Βαλτε μεσα τα καστανα και σκεπαστε την καστανιερα με ενα βαρυ καπακι, ή με μια χαρτοσακκουλα βρεγμενη; μην ξεχνατε να ψεκαζετε την χαρτοσακκουλα καθε λιγο με νερο, για να μην αρπαξει φωτια! Επισης, ανακινειτε την καστανιερα, ωστε να ψηθουν τα καστανα απ'ολες τις πλευρες. Καλυτερα να τα βγαλετε σε 5-10 λεπτα (εξαρταται απο το ποσο δυνατη ειναι η φωτια). Θα ειναι λιγο αλ ντεντε, αλλα κατα το συντομο ψησιμο, η σαρκα τους δεν προλαβαινει να αφυδατωθει και παραμενουν ζωντανα και τραγανα. Αντιθετως, το ψησιμο σε χαμηλη φωτια για πολλη ωρα, ευνοει την απωλεια της υγρασιας που ειναι φυλακισμενη στην σαρκα, με αποτελεσμα να παρουν οψη και γευση μαραμενη ή ακομη χειροτερα ξεραμενη. Μολις αποσυρετε την κατστανιερα απο την φωτια, βγαλτε τα καστανα, βαλτε τα σε μια χαρτινη ή πλαστικη σακκουλα, κλειστε την καλα και αφηστε τα να σταθουν για 10-15 λεπτα. Η θερμοτητα τους θα βοηθησει ωστε να ολοκληρωθει το ψησιμο της σαρκας, και η φυλακισμενη υγρασια θα βοηθησει να αφαιρεστε την φλουδα πιο ευκολα.







Πρώτα και σημαντικό είναι να τα χαράξουμε με το μαχαίρι, για τη με τον ατμό σκάζουν και είναι και επικίνδυνα ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά.


Αυτό επιτρέπει να διαφεύγουν οι ατμοί. Λοιπόν μην ξεχάσετε να τα τρυπάτε. και κανένας κίνδυνος θα υπάρχει.





Χρησιμοποιήστε την σχάρα που ψήνετε τα κρέατα και τοποθετήστε επάνω τα κάστανα. Και την τοποθετούμε επάνω στα κάρβουνα και τα γυρίζουμε με την τσιμπίδα ώσπου να πάρουν το χρώμα και να σκάσουν γύρο, γύρο.



Εάν δεν μπορούμε να τα ψήσουμε στα κάρβουνα, μπορούμε να τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για περίπου 15 – 25 λεπτά, οπότε μαλακώνουν και ξεφλουδίζονται εύκολα.



Ή και ακόμη να τα ψήσουμε επάνω στο μεγάλο μάτι της κουζίνας σε μεσαία θερμοκρασία σκεπαζόμασταν με ένα καπάκι κατσαρόλας, και τα γυρίζουμε με μια τσιμπίδα, να πάρουν χρώμα παντού και να ψηθούν καλά.



Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Ξεφλουδίζουμε την εξωτερική και εσωτερική φλούδα του κάστανου. Συνοδεύονται με τσιπουράκι,



Μην ξεχνάτε τα κάστανα να είναι πάντα ελληνικά, όπως και όλα μας τα προϊόντα.






Κάστανα και πώς θα φτιάξουμε Πουρέ Κάστανου




Τα κάστανα ήδη έκαναν την εμφάνισή τους, λίγο ακριβά ακόμη, τα μεγάλα είναι γύρω στα 5 ευρώ το κιλό, αλλά λίγο καιρό ακόμη και θα πέσουν γύρω στα 3 Ευρώ το κιλό.

Εκτός από ψητά στα κάρβουνα, τα κάστανα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα γλυκά ή φαγητά.



Μπορείτε να τα βράσετε, να τα ξεφλουδίσετε και να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα χρησιμοποιήσετε ό,ποτε θέλετε.




Πώς θα ξεφλουδίσετε τα κάστανα:

Το πρώτο βήμα είναι να βάλετε το κάστανο σε ένα ξύλο κοπής και να το χαράξετε σταυρωτά.



Εάν θέλετε να τα φάτε ψητά, δείτε πώς θα τα φτιάξετε εδώ.



Μετά θα τα βάλετε σε μια κατσαρόλα και όσο νερό χρειαστεί για να τα σκεπάσει. Θα τα βράσετε για 20 λεπτά εάν θέλετε να κρατάνε ακόμη για να τα βάλετε σε άλλες συνταγές, ή να τα βράσετε ακόμη 10 λεπτά εάν θέλετε να μαλακώσουν για να μπορούν να λιώσουν.



Τέλος, για να τα ξεφλουδίσετε, καλό είναι να είναι ζεστά όταν τα ξεφλουδίζουμε γιατί ξεφλουδίζονται πιο εύκολα.



Μπορούμε να τα κρατήσουμε για λίγες μέρες στο ψυγείο σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς ή στην κατάψυξη για περισσότερο καιρό.



Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες συνταγές είτε σε φαγητά ή σε γλυκά.

Για να κάνουμε πουρέ κάστανου, αφού τα ξεφλουδίσουμε τα βράζουμε σε νερό ή γάλα, ανάλογα με τί θέλουμε να φτιάξουμε, μέχρι να μαλακώσουν. Μετά τα λιώνουμε όπως κάνουμε τις πατάτες πουρέ και προσθέτουμε ζάχαρη και κάποιο άρωμα, όπως βανίλια κλπ.

Μπορούμε να βράσουμε τα κάστανα κατευθείαν με το γάλα σε κατσαρόλα, για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα, αλλά θα πρέπει να είμαστε από πάνω και να ανακατεύουμε συνεχώς για να μην ξεχυλίσει το γάλα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να τα βράσουμε σε μπαιν Μαρί, αλλά θα πάρει γύρω στη μία ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα χωρίς να έχουμε το φόβο να χυθεί το γάλα. Εάν περισσέψει γάλα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλο γλυκό ή κρέμα.

Πουρές Κάστανου

Υλικά:

400 γραμμάρια βρασμένα κάστανα
255 γρ γάλα (περίπου 1 κούπα)

και
1 κούπα ζάχαρη
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας

ή

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

1 κούπα νερό

Βανίλια

Εκτέλεση:

Αφού βράσουν τα κάστανα τα πολτοποιούμε είτε χρησιμοποιώντας μίξερ χειρός ή στο μούλτι. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το γάλα που κρατήσαμε.



Συνταγές με κάστανα:




Τσουρέκια με Κάστανα






Αυτά είναι τα τσουρέκια που έφιαξα πέρσι. Είναι γεμιστά με κάστανο και με επικάλυψη σοκολάτας. Η γέμιση μπορεί να γίνει με μαρμελάδα, όπως τα είχα φτιάξει πριν μερικά χρόνια ή και σκέτα, εάν προτιμάτε.

Η σοκολάτα επίσης δεν είναι υποχρεωτική από πάνω αλλά σας διαβεβαιώ ότι έγιναν υπέροχα.



Τσουρέκια με Κάστανα


Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 30 – 40 λεπτά
(περίπου άλλη 1 ώρα για να φουσκώσουν)
Γίνονται: 4 μεγάλα τσουρέκια

Υλικά:

Για τη μαγιά

63 γραμμάρια (11/2 συσκευασία) φρέσκιας μαγιάς

½ κ.γ. ζάχαρη (για τη μαγιά) + επιπλέον για πασπάλισμα από πάνω

1/2 κούπα χλιαρό γάλα

2 κουταλιές (από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε)

Για τη ζύμη:

1.400 γραμμάρια αλευρι δυνατό για τσουρέκια ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. γλυκάνισο, βρασμένο σε 1 κούπα νερό
220 (1 κούπα) γραμμάρια ζάχαρη
220 γραμμάρια (1 κούπα) βούτυρο πρόβειο και κατσικίσιο
4 αυγά
½ κ.γ. κοπανισμένο μαχλέπι
½ κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
½ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

250 γραμμάρια βρασμένα κάστανα
1 κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπες γάλα
Λίγη εσάνς βανίλιας ή 1 αμπούλα



Για επικάλυψη

1 κρόκο αυγού διαλυμένο με 2 κουταλιές γάλα
½ κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα



Για το γλασάρισμα



200 γραμμάρια λευκή σοκολάτα
50 γραμμάρια κουβερτούρα ή άλλη σοκολάτα
75 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. βούτυρο



Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ δυαλύουμε τη μαγιά με το γάλα, προσθετουμε λίγο αλεύρι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να αρχίσει να φουσκώνει (περίπου 15 λεπτά).

Ταυτόχρονα βάζουμε τα βρασμένα κάστανα με το γάλα και τη ζάχαρη και τη βανίλια να βράσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα βράζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και λιώνουμε τα κάστανα στο μούλτι. Εάν δεν λιώνουν, ρίχνουμε λίγο από το γάλα που τα βράσαμε μέχρι να γίνει ένας πουρές.

Βράζουμε το νερό με το γλυκάνισο. Στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό. Έχουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά έτοιμα: ξύσμα λεμονιού, μαχλέπι, μαστίχα κοπανισμένα, αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα σε λεπτά φετάκια.

Κτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.

Προσαρμόζουμε στο μίξερ το γάντζο και προσθέτουμε το αλεύρι ( αφήνουμε έξω περίπου 1/2 κούπα) και τη μαγιά. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στο μπωλ ή στα χέρια. Εάν χρειάζεται το υπόλοιπο αλεύρι το προσθέτουμε. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Τη ζυμώνουμε λίγο και τη διαρούμε σε τέσσερα μέρη. Το κάθε μέρος θα το χωρίσουμε σε τρία μέρη και με τον πλάστη θα ανοίξουμε ορθογώνιο φύλλο, περίπου 12 χ 9 εκ. Θα προσθέσουμε κάστανο στη μία μεριά και τα το τυλίξουμε σε ρολό. Θα πιέσουμε τις άκρις να μη βγει η γέμιση. Θα συνεχίσουμε με τα άλλα δύο και μετά τα τρία ρολά θα τα πλέξουμε σε κοτσίδα.

Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε μέσα το τσουρέκι. Συνεχίζουμε με τα άλλα τρία σε απόσταση, γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και με πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι.

Τα βουρτσίζουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και με τα αμύγδαλα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και ψήνουμε για περίπου 30 – 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε μπαιν Μαρί λιώνουμε πρώτα τη λευκή σοκολάτα. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το τσουρέκι σε μια σχάρα και από κάτω ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα περιχύνουμε με τη λευκή σοκολάτα.

Εάν θέλουμε διχρωμία, λιωνουμε και λίγη κουβερτούρα στο ίδιο μπωλ με λίγο βούτυρο και κρέμα γάλακτος και με ένα κουτάλι κάνουμε σχέδια από πάνω.